Czarna soczewica
jest określana jako najbardziej wartościowa z wszystkich rodzai soczewic. Wyglądem przypomina kawior. Swój głęboki kolor zawdzięcza utleniaczom. Jej smak przypomina smak orzechów.
Soczewica to roślina należąca do grupy strączkowych. Pochodzi głównie z terenów Azji, Indii oraz Kanady. W dawnych czasach była ceniona przez Egipcjan, gdyż była ich głównym i podstawowym posiłkiem.
Do czego stosować soczewicę czarną?
Ten rodzaj soczewicy nadaje się do sałatek oraz dań mięsnych. Dzięki swojej specyficznej barwie idealnie pasuje do dań warzywnych i dań z ryżem, na przykład do risotto. Wykorzystuje się ją też do hummusów, a nawet do ciast, które zaspokoją ciekawych poznania nowych smaków.
Jak przygotować soczewicę czarną?
Należy przed gotowaniem dokładnie ja opłukać pod bierzącą wodą. Nie wymaga wcześniejszego moczenia, dlatego czas przygotowywania z niej potraw jest mniej pracochłonny. Należy gotować ją około 25 minut. Na koniec, kiedy będzie już miękka powinna zostać osolona.
Zastosowanie:
- do sałatek;
- w postaci dania z kaszanką;
- do obiadu.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna 1241 kJ (296 kcal)
Tłuszcz 1,1 g
w tym kwasy nasycone 0,2 g
Węglowodany 30 g
w tym cukry 2,0 g
Białko 26 g
Sól 0,02 g
Kraj pochodzenia: Kanada
Masa netto: według wybranej wagi
Producent: NATURAL EXPERT
P.P.H. Kamil Chojnowski
info@naturalexpert.pl
Informacje o alergenach:
Produkt może zawierać alergeny:
sezam, orzechy, gluten, seler, gorczyca
Przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu