KOPEREK SUSZONY IGIEŁKI
Składniki: suszony koperek w igiełkach
Pierwsze pochodzenie rośliny odnajduje się w Azji. Natomiast dziś roślina ta uprawiana jest na całym świecie. Odnajduje się również dziko rosnący koperek. Roślina ma zieloną barwę i osiąga wysokość do 1,2m będąc silnie rozgałęziona z pierzastymi liśćmi. Podczas kwitnięcia obrasta żółtymi kwiatkami. Określa się, iż roślina jest jednoroczna. Jest lubiąca słoneczne i wilgotne podłoże, ale nie lubi zbyt silnego nawodnienia. W smaku koper jest łagodny, natomiast jego aromat jest bardzo wyrazisty.
Koperek suszony igiełka to rodzaj koprku o bardziej wyrazistym zapachu i słodkim smaku. Różni się wizualnie, gdyż ma grubsze i dłuższe ziarenka, wyglądające nieco jak igła.
Koperek suszony wykorzystywany jest w kuchni od lat. Nadaje się zarówno do potraw na zimno jak również na ciepło. Należy pamiętać, iż nie wolno go gotować w potrawach. Koperek dodawany jest po przyrządzeniu potrawy. Stosowany jest jako dodatek do zup, sosów, dań jajecznych oraz rybnych. Nadaje aromat jako posypka do ziemniaków czy sałatek. Jest jednym z podstawowych składników w przetworach takich jak ogórki kiszone.
Kraj pochodzenia: Polska
Masa netto: według wybranej wagi
Producent:
NATURAL EXPERT
PPH Kamil Chojnowski
info@naturalexpert.pl
Informacja o alergenach:
Produkt może zawierać alergeny:
sezam, orzechy, gluten, seler, gorczyca
Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu