Kategorie

KAWA - ZDROWO CZY NIEZDROWO?

Każdemu smakoszowi kawy jest znany codzienny zwyczaj, kiedy to wstajemy z łóżka i pierwsze co robimy to kawa. Jedni lubią tą delikatniejszą, czyli rozpuszczalną - a inni tą klasyczną, mocną czarną. Kawa jest niezastąpionym źródłem kofeiny. W żadnym produkcie nie znajdziemy tak wysokiego wskaźnika jak właśnie w kawie (filiżanka czarnej zawiera od 70 do 140mg, a filiżanka rozpuszczalnej 95mg). Dzisiaj widzi się w sklepach różne rodzaje kaw smakowych, ale warto zwrócić uwagę, że przeważnie są to wzmacniacze smaku lub inne chemiczne dodatki. Spróbujmy dobrać sobie odpowiedni smak syropu i kawa będzie równie smaczna. Ale czy zastanawialiście się jak ważną rolę pełni wybranie odpowiedniej kawy? 

Dlaczego warto pić kawę:
- poprawia pamięć i koncentrację, poprzez przyspieszenie przepływu impulsów w mózgu i pobudza układ nerwowy;
- zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby takie jak Alzheimer, poprzez opóźnienie ich rozwoju;
- przyspiesza metabolizm, a dzięki temu wpływa na przyspieszenie utraty nadmiernych kilogramów;
- zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy;
- wpływa pozytywnie na nastrój;
- kawa rozszerza oskrzela, dlatego zmniejsza częstotliwość ataków duszności u osób zmagających się z astmą.

Wiadomym jest, że najlepszym rodzajem kawy jest ta świeżo palona i świeżo mielona. Nie wszyscy jednak mają czas na mielenie, dlatego wybierają łatwiejszą alternatywę, czyli kawę mieloną. W takim wypadku warto zwrócić uwagę na pochodzenie i datę produkcji. Co do ziaren różnica jest taka, że im ziarna ciemniejsza tym kawa jest bardziej intensywna. Przy mieleniu trzeba pamiętać, aby dokładnie oczyszczać młynek po każdym użyciu, bo nagromadzony tłuszcz utlenia się i daje kawie gorzki smak. Pamiętajmy, że kawa kawie nierówna. Jest masa hurtowni produkujących kawę, ale starajmy się wybierać tą najbardziej dogodną i tą, której wyprodukowanie najmniej szkodzi dla środowiska. 

Jak pić kawę? Kilka propozycji:
- mrożona (podwójne espresso osłodzić 2 łyżkami ulubionego syropu i schłodzić; na dno szklanki wlać ulubiony syrop dodać pół szklanki zimnego mleka, lód i zmieszać; wlać espresso i udekorować bitą śmietaną)
- kokosowo-kardamonowa (200ml mleka kokosowego podgrzać, niedoprowadzając do wrzenia; dodać szczyptę cynamonu i pół łyżeczki mielonego kardamonu; zaparzyć kawę i dolać gotowe mleko)
- na przeziębienie (2 łyżki mielonej kawy zaparzyć i dodać przyprawy: szczypta czerwonego pieprzu, dwa goździki, szczypta cynamonu; podgrzać pół szklanki mleka z dodatkiem dwóch łyżek miodu; wlać do szklanki kawę, następnie mleko i udekorować bitą śmietaną)

 

Kawy dostępne w Naszym sklepie internetowym:
- Arabica https://www.gryczanka.pl/index.php?do_search=true&search_query=kawa+arabica

- Foods By Ann https://www.gryczanka.pl/coffee-gold-rl9-liofilizowana-kawa-rozpuszczalna-200g-foods-by-ann-p26523 

 https://www.gryczanka.pl/coffee-espresso-rl9-kawa-mielona-250g-foods-by-ann-p26525

https://www.gryczanka.pl/crema-rl9-kawa-mielona-250g-foods-by-ann-p26524
 



Kontakt ze sklepem