SIEMIĘ LANINE BRĄZOWE
Składniki: oczyszczone ziarno siemienia brązowego
Malutkie nasionka lnu zwyczajnego popularnie nazywane siemieniem lnianym są niedocenianym produktem żywnościowym. Mają one niezwykłą wartość odżywczą, a także właściwości lecznicze.
Siemię lniane w kuchni
Świetnie nadają się do zrobienia tzw. sezamków. Do podprażonego na patelni siemienia dodać małą ilość miodu.
Stosuje się je w postaci dodatku do surówek i sałaty a także, jako przekąska.
Sporządza się z nich napar.1-2 łyżeczki zmielonego siemienia zalać gorącą wodą. Otrzymany napar ma właściwości osłaniające błonę śluzową przewodu pokarmowego.
Jest wiele przepisów z użyciem siemienia lnianego. Nasiona lnu można spożywać zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna 2569 kJ / 620 kcal
Tłuszcz 42.00 g
w tym kwasy nasycone 4 g
Węglowodany 29.00 g
w tym cukry 1.6 g
Białko 18 g
Sól 0.08 g
Kraj pochodzenia: Polska
Masa netto: według wybranej wagi
Producent:
NATURAL EXPERT
PPH Kamil Chojnowski
info@naturalexpert.pl
Produkt może zawierać alergeny:
sezam, orzechy, gluten, seler, gorczyca
Przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu