Kategorie

AMARANTUS ZIARNO - NATURAL EXPERT

cena: 5,36 PLN
Dostępność:
dostępny
Waga:

Koszt wysyłki:

Darmowa wysyłka !!!

Na zakupy powyżej 150 zł

Czas wysyłki: na drugi dzień roboczy
Kod kreskowy: 5902666903426
Producent: NATURAL EXPERT
Opis produktu
Amarantus, zwany inaczej szarłatem, jest jedną z najstarszych roślin uprawnych na świecie. Jego popularność w Polsce wzrosła, gdy specjaliści do spraw żywienia zaczęli nazywać go "zbożem XXI wieku".
 
Zanim odkryto Amerykę, wraz z kukurydzą, fasolą i ziemniakami, stanowił podstawę pożywienia Inków, Majów i Azteków.
 
 
Choć w Polsce jest wciąż bardzo mało znany na świecie uprawiany jest od wieków. Jego wspaniałe właściwości odżywcze, jako pierwsi docenili Majowie i Inkowie uznając go za „matkę zbóż”. Ciasto sporządzane z tego zboża było posiłkiem podawanym przed walką wojownikom indiańskim w celu zapewnienia dostatecznej ilości sił i wigoru.
 
 
 
Nieco większe od maku jasnobrązowe nasiona stanowią doskonałe źródło witamin i powinny być spożywane przez każdego.
 

Właściwości ziaren amarantusa:

 
 
 
Spośród wszystkich roślin zbożowych odznacza się najwyższą zawartością dobrze przyswajalnego białka o wartości biologicznej przewyższającej nawet białko mleka krowiego i białko soi. 100 g ziaren zawiera aż 17 g białka i pokrywa 30%  dziennego zapotrzebowania na wapń.
 
 
 
Zawarty w nim tłuszcz jest źródłem dużej ilości jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy te obniżając poziom cholesterolu we krwi, zmniejszając ryzyko miażdżycy, chorób serca i innych chorób układu krążenia.
 
 
 
Zawiera sporą dawkę błonnika - dwukrotnie więcej niż otręby owsiane,
 
Znaczne ilości żelaza- 5 razy więcej niż szpinak lub pszenica- Spożycie 100g nasion pokrywa ponad połowę zalecanej dziennej dawki żelaza.
 
Zawiera więcej wapnia niż mleko, magnezu więcej niż czekolada, zatem przyczynia się do wzmacniania pamięci i koi nerwy.
 
W jego składzie znajdziemy cynk, potas i fosfor.
 
Zawiera witaminy z grupy B oraz – witaminy A, C i E.
 
Natomiast duża zawartość błonnika korzystnie wpływa na pracę jelit.
 
Zawiera dużą ilość skwalenu – lipidu, który opóźnia procesy starzenia, szczególnie ważne dla osób, którym zależy na młodym wyglądzie.
 
 
Polecany jest szczególnie w diecie wegetariańskiej, której stosowanie często wiąże się z występowaniem niedoborów składników odżywczych i witamin.
 
Również powinny go spożywać dzieci, osoby starsze, kobiety w ciąży, sportowcy, jak również osoby chore na celiakię, niedokrwistość, cukrzycę i miażdżycę.
 
 
 

Zastosowanie amarantusa w ziarnie:

 
Tak naprawdę polecany dla każdego
 
Bez przerwy pojawiają się nowe przepisy na produkty oparte na amarantusie.
 
Świetnie nadaje się do wypieku różnego rodzaju chlebów, bułeczek, wafli, precelków. (ich ilość nie powinna przekroczyć 10% w stosunku do mąki pszennej).Dodaje się je do naleśników, makaronów czy tortille. Wyrabia się z nich puddingi czy imitacje majonezu. Skrobia otrzymywana z nasion szarłatu ze względu na bardzo małe ziarenka jest wykorzystywana, jako składnik zagęszczaczy żywnościowych.
 
Często stosuje się go, jako zamiennik dla kaszy jaglanej czy gryczanej.
 

Jak gotować amarantus?

 
Szarłat gotuje się tak jak kasze.
 
Przed gotowaniem należy go bardzo dokładnie wypłukać we wrzątku, następnie odcedzić, przełożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Na 1 szklankę ziaren należy wlać 2 szklanki wody. Następnie przykryć garnek pokrywką i gotować na małym ogniu ok. 20 minut. W razie konieczności odcedzić.
 
 
Komentarze
Ten produkt nie posiada jeszcze komentarzy

Klienci którzy kupili ten produkt, kupili również


Kontakt ze sklepem