RYŻ CZERWONY PEŁNOZIARNISTY
Składniki: Ryż czerwony pełnoziarnisty
Charakteryzuje się specyficznym, słodkim smakiem oraz orzechowym aromatem. Kleisty, otwierający się przy gotowaniu SUPER SMAK
Ryż czerwony pełnoziarnisty, naturalnie bezglutenowy.
Jest nieco podobny do brązowego (również nie podlega procesowi łuskania, dzięki czemu posiada równie dobre właściwości odżywcze i pełni ważną rolę w zbilansowanej diecie).
Charakteryzuje się specyficznym, słodkim smakiem oraz orzechowym aromatem.
Jeśli chodzi o konsystencję, jest ona nieco bardziej kleista, niż w przypadku białej, łuskanej odmiany.
Czerwony ryż jest podstawą kuchni w Tajlandii i na Filipinach i ze względu na walory smakowe polecany jest do słodkich deserów z owocami lub z mlekiem, sałatek.
Może być jednak podawany również w najbardziej znanej, "obiadowej" formie, czyli w zastępstwie ziemniaków, innego ryżu czy kaszy.
Sposób przyrządzenia:
- dobrać odpowiednie proporcje - 1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody;
- wodę osolić;
- gotować ziarna pod przykryciem około 35-40 min.
Zastosowanie:
- w zastępstwie ziemniaków;
- dodatek do deserów;
- dodatek do sałatek owocowych;
- dodatek do mleka.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna 1489 kJ (351 kcal)
Tłuszcz 1.7 g
w tym kwasy nasycone 0.3 g
Węglowodany 75 g
w tym cukry 1.7 g
Białko 7.5 g
Sól 0.03 g
Kraj pochodzenia: Tajlandia
Masa netto: według wybranej wagi
Producent: NATURAL EXPERT
P.P.H. Kamil Chojnowski
info@naturalexpert.pl
Informacje o alergenach:
Produkt może zawierać alergeny:
sezam, orzechy, gluten, seler, gorczyca
Przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu