RYŻ CZARNY PEŁNOZIARNISTY
Składniki: Ryż czarny pełnoziarnisty
Doskonały pełnoziarnisty lekko orzechowy smak. Idealnie komponuje się z dziczyzną, rybami, drobiem i owocami morza
RYŻ CZARNY PEŁNOZIARNISTY od NATURAL EXPERT
Ryż czarny pełnoziarnisty, naturalnie bezglutenowy.
Najczęściej uprawia się go w Tajlandii i Indonezji. Od brązowego różni się smakiem - jest "lekko orzechowy".
Idealnie komponuje się z dziczyzną, rybami, drobiem i owocami morza.
Nie posiada słodkiego posmaku, jak odmiana czerwona, tak więc niekoniecznie sprawdziłby się w deserach.
Po ugotowaniu jest dość sypki i twardy a co ciekawe - zmienia barwę na fioletową.
Sposób przyrządzenia:
- opłukać ziarna pod bieżącą wodą;
- dobrać odpowiednie proporcje - 1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody;
- osolić wodę;
- gotować około 30-40 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Zastosowanie:
- do dziczyzny;
- do drobiu;
- do ryb i owoców morza.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna 1515 kJ (362 kcal)
Tłuszcz 1g
w tym kwasy nasycone 0.5 g
Węglowodany 76 g
w tym cukry 3.5 g
Białko 7.5 g
Sól 0g
Kraj pochodzenia: Tajlandia
Masa netto: według wybranej wagi
Producent: NATURAL EXPERT
P.P.H. Kamil Chojnowski
info@naturalexpert.pl
Informacje o alergenach:
Produkt może zawierać alergeny:
sezam, orzechy, gluten, seler, gorczyca
Przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu