Ryż biały długoziarnisty
Składniki: Ryż biały
Ludzki organizm bardzo szybko przyswaja i trawi cukry proste zawarte w białym ryżu. Lekkostrawny o zmniejszonej zawartość tłuszczu
Ryż biały długoziarnisty to najpopularniejszy gatunek ryżu.
Produkcja ryżu białego wygląda tak, że po zbiorach zostaje poddany łuskaniu, a następnie polerowaniu. W ten właśnie sposób powstaje ryż biały. Ma delikatny smak i nie ma wyrazistego aromatu.
Ryż biały pochodzi głównie z południowo-wschodniej Azji. Jego popularność co do upraw rozprzestrzeniła się też w Europie i Ameryce. Ma grube ziarna, a jego zbiory odbywają się na przełomie marca i kwietnia.
Z racji tego, że nie jest wyraźny w smaku, a bardziej neutralny, nadaje się do różnego rodzaju potraw zaczynając od potraw mięsnych, a kończąc na potrawach owocowych czy warzywnych. Dodatkowo jest polecany alergikom, bo nie zawiera znanego alergenu zwanego glutenem.
Ziarna ryżu białego różnią się od pozostałych przede wszystkim mniejszą zawartością tłuszczu. Zawdzięcza to temu, że w połączeniu z powietrzem tłuszcz ulatnia się. Dzięki temu jest idealny podczas diety lekkostrawnej. Doskonale też sprawdza się u osób cierpiących na nieżyt jelit czy cierpiących na chorobę jelita nadwrażliwego.
Zastosowanie:
- dodatek do zup;
- dodatek do dań głównych mięsnych i rybnych;
- dodatek do mleka;
- dodatek do past rybnych.
Sposób przyrządzenia:
- opłukać pod bieżącą wodą;
- dobranie odpowiednich proporcji - 1 szklanka ryżu na 1,5 szklanki wody;
- gotować około 12-15 minut.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna 1460kJ (349 kcal)
Tłuszcz 0.7 g
w tym kwasy nasycone 0.2 g
Węglowodany 79 g
w tym cukry 0.2 g
Białko 6.7 g
Sól 0.02 g
Kraj pochodzenia: Kambodża
Masa netto: według wybranej wagi
Producent: NATURAL EXPERT
P.P.H. Kamil Chojnowski
info@naturalexpert.pl
Informacje o alergenach:
Produkt może zawierać alergeny:
sezam, orzechy, gluten, seler, gorczyca
Przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu