Ryż arborio
Składniki: Ryż Arborio - gruby
Jest odmianą białego ryżu, a charakteryzuje się wysoką zawartością skrobi, co daje mu dość kleistą konsystencję po ugotowaniu
Ryż arborio pochodzi z Włoch. W szybkim czasie pochłania dużą ilość wody. We Włoszech stanowi podstawę wielu dań, na przykład risotto.
Z natury ryż ten nie zawiera glutenu.
Ryż arborio jest bardzo prosty w przygotowaniu. Należy pamiętać o prawidłowych proporcjach, a mianowicie na 1 szklankę ryżu przypada 1,5 szklanki wody. Należy dodać oliwę oraz sól. Ziarnom wystarczy 16-18 minut, aby osiągnął odpowiednią konsystencję.
Sposób przyrządzenia :
- odpowiednie proporcje - 1 szklanka ryżu na półtorej szklanki wody;
- dodać odrobinę oliwy;
- gotować na małym ogniu 16-18 minut pod przykryciem.
Zastosowanie:
- risotto;
- dodatek do obiadów;
- dodatek do sałatek.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna 346 kcal / 1470 kJ
Tłuszcz 0.8 g
w tym kwasy nasycone 0.2 g
Węglowodany 78 g
w tym cukry 0.2 g
Białko 6.7 g
Sól 0.02 g
Kraj pochodzenia: Włochy
Masa netto: według wybranej wagi
Producent: NATURAL EXPERT
P.P.H. Kamil Chojnowski
info@naturalexpert.pl
Informacje o alergenach:
Produkt może zawierać alergeny:
sezam, orzechy, gluten, seler, gorczyca
Przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu