Kategorie

RÓŻANA OSŁODA

Dzisiaj trochę o drogocennych płatkach róży, które powinny znaleźć się w każdym domu. Jak się okazuje nie tylko pięknie prezentuje się jako odoba, ale również jako produkt wspomagający relaks oraz naturalne lekarstwo. Spokojnie można robić z nich konfitury, jak i aromatyczne herbatki. 

Herbatka sprawdza się głównie w okresach jesienno-zimowych. Dlaczego? Otóż sprawia, że nastrój człowieka jest w leszym stanie oraz łagodzi objawy przeziębienia. Nie tylko samodzielnie, ale i z różnymi dodatkami takimi jak czarny bez, jarzębina, dziewanna czy lipa. 

Systematyczne picie herbatki z płatków róży wspomoże wiele narządów organizmu człowieka. 

Konfitura natomiast wspomoże nasze jelita. Jej zapach sprawi, że możemy każdego dnia wracać do ciepłych letnich dni przepełnionych aromatem róż w ogrodzie. Często możemy się spotkać z nazywaniem konfitury jako "eliksir szczęścia" z racji wpływu na stan układu nerwowego. Jest banalnie prosta w przygotowaniu, dlatego wrzucamy pełny przepis:

Składniki:
- 0,5 kg płatków róży
- 2,5 szklanki cukru 
- 2 cytryny
- 2 szklanki wody

Przygotowanie:
Namoczyć suszone płatki róży na około 30 minut. W dużym rondlu zagotować 2 szklanki wody i wsypać odsączone płatki. Gotować około 5 minut na małym ogniu. Wyciśnięty sok cytryn razem z cukrem wsypać do wywaru i gotować około 30-40 minut od momentu wrzenia. Gdy zgęstnieje, a na powierzchni zaczną pojawiać się charakterystyczne bąbelki należy zdjąć konfiturę z ognia i wrzucić do słoiczków. Szczelnie zakręcone odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin. 

Gotowe! :) 


 



Kontakt ze sklepem