MAK NIEBIESKI
Składniki: ziarno maku niebieskiego
Mak niebieski swoje głównie źródła pochodzenia ma w Polsce, Czechach i Francji. Jest w tych regionach uprawiany od wielu lat na dużą skalę. Ziarenka maku są okrągłe i mają czarny, wpadjący w szaro niebieski, kolor. Uzyskuję się go z z wysuszonych ziaren rośliny, kwitnącej pięknym czerwonym kwiatem.
Ziarna maku niebieskiego w kwestii kulinarnej są głównie znane z masy wykorzystywanej do pieczenia makowców czy serników. Idealnie komponuje się również jako posypka do pieczywa zwykłego jak też francuskiego. Można go również wykorzystywać jako dodatek do owsianki czy innych deserów.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- wartość energetyczna 2133 kJ / 517 kcal
- tłuszcz 42 g
- w tym kwasy tłuszczowe 4,9 g
- węglowodany 4,2 g
- w tym cukry 2,3 g
- białko 20 g
- sól 0,05 g
Kraj pochodzenia: Czechy
Masa netto:według wybranej wagi
Producent:
NATURAL EXPERT
PPH Kamil Chojnowski
info@naturalexpert.pl
Informacja o alergenach:
Produkt może zawierać alergeny:
sezam, orzechy, gluten, seler, gorczyca
Warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu.