CURRY
Składniki: kozieradka, kolendra, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, chili, czosnek, kardamon, goździki, kmin rzymski, cynamon, imbir, sól, naturalny barwnik-kurkuma.
Curry to jedna z najpopularniejszych mieszanek przyprawowych na świecie. Szczególnie w Indiach jest dodawana do prawie każdej potrawy. Z biegiem czasu również Polacy poznali się na jej wyjątkowym smaku i aromacie. Uważana jest za jedną z najzdrowszych przypraw świata, ponieważ właściwości tej orientalnej przyprawy wynikają z wyjątkowej kompozycji przypraw wchodzących w jej skład. Charakterystyczny żółty kolor curry zawdzięcza kurkumie, która działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Inne popularne przyprawy wchodzące w skład mieszanki curry to: kolendra, imbir, czosnek, chilli, pieprz, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, kardamon i kminek. Przyprawę curry stosuje się do potraw mięsnych, z drobiu, wieprzowiny, baraniny oraz do warzyw, ryb, jaj i owoców morza. Curry barwi przyrządzane potrawy na żółto- złocisty kolor. Ma wiele ciekawych zastosowań: możemy dodawać ją na przykład do ciasta naleśnikowego lub panierlki. Gdy curry połączymy z olejem lub klarowanym mastem otrzymamy pyszną i aromatyczną pastę curry.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna 1216 kJ / 289 kcal
Tłuszcz 5,2 g
w tym kwasy nasycone 1,2 g
Węglowodany 47 g
w tym cukry 15 g
Błonnik 13 g
Białko 7,1 g
Sól 23,8 g
Kraj pochodzenia: Indie
Masa netto: według wybranej gramatury
Producent:
NATURAL EXPERT
PPH Kamil Chojnowski
info@naturalexpert.pl
Produkt może zawierać alergeny:
sezam, orzechy, gluten, seler, gorczyca
Przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu