KWASEK CYTRYNOWY
Składniki: Kwasek cytrynowy.
Kwasek cytrynowy to organiczny związek chemiczny, który według przeprowadzanych badań jest bezpieczny dla zdrowia i organizmu człowieka. Występuje w owocach, głównie w cytrynach. Zajmuje niewiele, bo 0,65% masy świeżego owoca cytryny. Powstaje poprzez fermentację owoca lub też syntetycznie. Można go uzyskać w postaci krystalicznych drobinek oraz w postaci wodnego roztworu.
Kwasek cytynowy ma bardzo szeroko rozłożone zastosowanie. Zaczynając na kulinarnym, a kończąc na wspomagaczu w porządkach domowych. Jest dodawany do soków, sosów, sałatek, mieszanek przypraw oraz wielu innych produktów spożywczych. Nadaje orzeźwiający smak potrawom oraz dodatkowy aromat. Jest dodawany do potraw również ze względu na to, że wspomaga konserwację, dzięki czemu produkty zachowują dłuższy okres trwałości.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- wartość energetyczna 24kcal
- białko 0,5g
- węglowodany 2g
- tłuszcz 0,5g
Kraj pochodzenia: Chiny
Masa netto: według wybranej wagi
Producent: PPH Kamil Chojnowski
Informacja o alergenach:
Produkt może zawierać alergeny:
sezam, orzechy, gluten, seler, gorczyca
Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu