Kategorie

KUKURYDZA NA POPCORN - NATURAL EXPERT

cena: 3,70 PLN
Dostępność:
dostępny
Waga:

Koszt wysyłki:

Darmowa wysyłka !!!

Na zakupy powyżej 150 zł

Czas wysyłki: na drugi dzień roboczy
Producent: NATURAL EXPERT
Opis produktu

Składniki: Ziarno kukurydzy drobnej popcornowej, bez dodatkow sztucznych w tym konserwantów. 

Popcorn powstaje z kukurydzy, lecz nie każda do tego się nadaje. Do prażenia używa się ziaren szczególnej odmiany tego zboża, które pod wpływem wysokiej temperatury z hukiem pękają, ponieważ podczas prażenia wzrasta wewnątrz nich ciśnienie.

Tak naprawdę nie wiadomo, kto pierwszy uprażył kukurydzę. Można tylko się domyślać, że zrobili to Indianie, ponieważ najstarsze ślady jej użycia pochodzą sprzed 4000 lat i znaleziono je na obszarach obu Ameryk. Na pewno wiemy, że popcorn jedli rdzenni mieszkańcy zachodniego wybrzeża Ameryki i używali go, jako ozdoby, gdy Krzysztof Kolumb odkrył Nowy Świat. Wiadomo, iż popcorn miał w tym regionie znaczenie religijne. Na podstawie kształtu i formy otwierającego się kukurydzianego ziarna wróżono przyszłość.

 

Prażona kukurydza, jeżeli nie dodamy tłuszczu uważana jest za bardzo zdrową przekąskę, do tego sycącą i pełną błonnika, a przy tym niskokaloryczną. Jedna szklanka samodzielnie uprażonego popcornu, bez dodatku tłuszczu, ma ok. 30 kalorii.

 

Amerykańscy naukowcy ds. żywienia z Uniwersytetu Scranton w Pensylwanii twierdzą, że popcorn to bogate źródło polifenoli, czyli przeciwutleniaczy. Związki te chronią przed wolnymi rodnikami, które przyspieszają proces starzenia się organizmu. Dodają oni również, że popcorn zawiera nawet znacznie więcej przeciwutleniaczy niż owoce i warzywa.

Jak zrobić popkorn z ziarna kukurydzy?

W głębokiej patelni, rondlu czy garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju kokosowego lub masła, a następnie na gorący tłuszcz wrzucamy ziarna, nakrywamy naczynie pokrywką i ustawiamy średni ogień. Wkrótce ziarna zaczną strzelać pod pokrywką. Gdy popcorn będzie strzelał rzadziej, naczynie należy zdjąć z ognia.

Kiedy jeszcze jest na patelni lub w garnku, możemy posypać go solą, nakryć pokrywką i ostrożnie wstrząsnąć. Można także, już po przesypaniu do miski, doprawić go przyprawami – ziołami, czosnkiem, chili, wiórkami parmezanu itp.

 

Ciekawostka:

JAK POWSTAJE POPKORN? CO SIĘ DZIEJE Z ZIARNAMI KUKURYDZY?

Każde wysuszone ziarno popcornu zawiera niewielką ilość wilgoci. Zewnętrzne łuski ziarna popcornu są silnie zasklepione. Pod łuską znajduje się tak zwane bielmo jest to mieszanina białka, skrobi i tłuszczu, która odżywia zarodek rośliny w czasie kiełkowania. Kiedy ziarno podgrzejemy do temperatury 180 - 200 °C, woda zmienia swój stan skupienia na gazowy, tak zwaną parę. Para wodna zajmuje o wiele większą objętość niż woda, z której powstała. W nasionku drastycznie wzrasta ciśnienie. Łuska nie wytrzymuje naporu i pęka, a skrobia powiększa swoją objętość i szybko przekształca się w spienioną strukturę, która po chwili ostyga i tężeje.

 
Parametry
Podstawowe
BEZ GLUTENU (w składnikach):Tak
ZAWARTOŚĆ CUKRU:Bez dodatku cukru
ZAWARTOŚĆ KONSERWANTÓW:Bez konserwantów
KRAJ PRODUCENTA:Polska
NATURAL EXPERT:Taki
WEGAŃSKI:Tak
WEGETARIAŃSKI:Tak
Komentarze
Ten produkt nie posiada jeszcze komentarzy

Klienci którzy kupili ten produkt, kupili również


Kontakt ze sklepem