Kategorie

KUKURYDZA NA POPCORN - NATURAL EXPERT

cena: 4,45 PLN
Dostępność:
dostępny
Waga:

Koszt wysyłki:

Darmowa wysyłka !!!

Na zakupy powyżej 150 zł

Czas wysyłki: na drugi dzień roboczy
Producent: NATURAL EXPERT
Opis produktu


KUKURYDZA POPCORN 
 

Składniki: ziarno kukurydzy na popcorn 

Popcorn powstaje z kukurydzy, lecz nie każda do tego się nadaje. Do prażenia używa się ziaren szczególnej odmiany tego zboża, które pod wpływem wysokiej temperatury z hukiem pękają, ponieważ podczas prażenia wzrasta wewnątrz nich ciśnienie

Jak zrobić popkorn z ziarna kukurydzy?

W głębokiej patelni, rondlu czy garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju kokosowego lub masła, a następnie na gorący tłuszcz wrzucamy ziarna, nakrywamy naczynie pokrywką i ustawiamy średni ogień. Wkrótce ziarna zaczną strzelać pod pokrywką. Gdy popcorn będzie strzelał rzadziej, naczynie należy zdjąć z ognia. Kiedy jeszcze jest na patelni lub w garnku, możemy posypać go solą, nakryć pokrywką i ostrożnie wstrząsnąć. Można także, już po przesypaniu do miski, doprawić go przyprawami – ziołami, czosnkiem, chili, wiórkami parmezanu itp.

Ciekawostka:

JAK POWSTAJE POPKORN? CO SIĘ DZIEJE Z ZIARNAMI KUKURYDZY?

Każde wysuszone ziarno popcornu zawiera niewielką ilość wilgoci. Zewnętrzne łuski ziarna popcornu są silnie zasklepione. Pod łuską znajduje się tak zwane bielmo jest to mieszanina białka, skrobi i tłuszczu, która odżywia zarodek rośliny w czasie kiełkowania. Kiedy ziarno podgrzejemy do temperatury 180 - 200 °C, woda zmienia swój stan skupienia na gazowy, tak zwaną parę. Para wodna zajmuje o wiele większą objętość niż woda, z której powstała. W nasionku drastycznie wzrasta ciśnienie. Łuska nie wytrzymuje naporu i pęka, a skrobia powiększa swoją objętość i szybko przekształca się w spienioną strukturę, która po chwili ostyga i tężeje.


Wartość odżywcza w 100g produktu:
- wartość energetyczna 1578 kJ / 377 kcal
- tłuszcz 4,5 g
  - w tym kwasy tłuszczowe 0,6 g
- węglowodany 63,3 g
  - w tym cukry 0,9 g
- białko 12,9 g
- sól 0,02 g


 

 

Kraj pochodzenia: Polska
Masa netto: według wybranej wagi
Producent: 
NATURAL EXPERT
PPH Kamil Chojnowski
info@naturalexpert.pl


Informacja o alergenach:
Produkt może zawierać alergeny:
sezam, orzechy, gluten, seler, gorczyca
Warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu.

Parametry
Podstawowe
BEZ GLUTENU (w składnikach):Tak
ZAWARTOŚĆ CUKRU:Bez dodatku cukru
ZAWARTOŚĆ KONSERWANTÓW:Bez konserwantów
KRAJ PRODUCENTA:Polska
NATURAL EXPERT:Taki
WEGAŃSKI:Tak
WEGETARIAŃSKI:Tak
Komentarze
Ten produkt nie posiada jeszcze komentarzy

Klienci którzy kupili ten produkt, kupili również


Kontakt ze sklepem