Kategorie

SOJA ZIARNO - NATURAL EXPERT

cena: 4,35 PLN
Dostępność:
dostępny
Waga:

Koszt wysyłki:

Darmowa wysyłka !!!

Na zakupy powyżej 150 zł

Czas wysyłki: na drugi dzień roboczy
Kod kreskowy: 5902666906144
Producent: NATURAL EXPERT
Opis produktu

Najczęstszy produkt, zastępujący produkty mleczne. Wykorzystuje się ziarna do produkcji napojów mlecznych, tofu, kotlety sojowe

Soja to roślina pochodząca z Azji, USA oraz Brazylii. W Polsce można odnaleźć soję, ale rzadko jest uprawiana, ze względu na to, że zazwyczaj rośnie dziko. Roślina osiągająca do 1m wysokości w okresie kwitnięcia obrasta małymi fioletowymi kwiatkami. Owocuje rośliny to małe, okrągłe ziarna, które są schowane w strąki. Roślina nie rośnie w Polsce ze względu na warunki atmosferyczne, a wymaga dużej ilości ciepła.

Ziarna są bogate w takie minerały jak potas, wapń, fosfor oraz magnez. Bogactwem witamin są witaminy E, B1, B2, PP. Wpływa korzystnie na stan zdrowia człowieka ze względu na wysoką zawartość błonnika i białka. Dodatkowym atutem jest regulacja gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu oraz poprawa koncentracji i pamięci. Systematyczne spożywanie soji obniża poziom cholesterolu we krwi. Soja jest wskazana szczególnie osobom zmagającym się z osteoporozą, gdyż nie powoduje wypłukiwania wapnia z organizmu. Co ważne, ziarna soji wpływają na układ hormonalny kobiet, a dzięki tej funkcji łagodzą objawy menopauzy.

Soja to najczęstszy produkt, zastępujący produkty mleczne, występujący w kuchni. Wykorzystuje się ziarna do produkcji mleka, zarówno płynnego jak też w proszku, tzw. tofu, czyli twarożku świetnie nadającego się do sałatek czy po prostu jako śniadanie. Wytwarza się też produkty poddane fermentacji, takie jak tempeh czy miso pasujące do przygotowania sushi. Osobom stosującym dietę wegańską i wegetariańską polecane są kotlety sojowe będące doskonałym produktem zastępującym mięso zwierzęce.

Jak gotować soję:

Przed przyrządzeniem posiłku ziarna soji należy namoczyć w wodzie. Prawidłowo 1 szklankę ziaren powinno się moczyć w pięciu szklankach wody i odstawić na całą noc. Następnie soję należy dokładnie opłukać pod bierzącą wodą, po czym gotować około 2-3h, tak aby była całkowicie miękka. Soję należy doprawiać dopiero pod koniec gotowania.

Wartość odżywcza w 100g produktu:
- wartość energetyczna 446kcal
- tłuszcz 20g
- węglowodany 30g (w tym cukry 7g)
- błonnik 9g
- białko 36g

 

PRODUCENT : NATURAL EXPERT

Parametry
Podstawowe
BEZ GLUTENU (w składnikach):Tak
ZAWARTOŚĆ CUKRU:Bez dodatku cukru
ZAWARTOŚĆ KONSERWANTÓW:Bez konserwantów
KRAJ PRODUCENTA:Polska
NATURAL EXPERT:Taki
WEGAŃSKI:Tak
WEGETARIAŃSKI:Tak
Komentarze
Ten produkt nie posiada jeszcze komentarzy

Klienci którzy kupili ten produkt, kupili również


Kontakt ze sklepem