Kategorie

SOJA ZIARNO - NATURAL EXPERT

cena: 5,25 PLN
Dostępność:
dostępny
Waga:

Koszt wysyłki:

Darmowa wysyłka !!!

Na zakupy powyżej 150 zł

Czas wysyłki: na drugi dzień roboczy
Producent: NATURAL EXPERT
Opis produktu


SOJA ZIARNO

Najczęstszy produkt, zastępujący produkty mleczne. Wykorzystuje się ziarna do produkcji napojów mlecznych, tofu, kotlety sojowe.

Soja to roślina pochodząca z Azji, USA oraz Brazylii. W Polsce można odnaleźć soję, ale rzadko jest uprawiana, ze względu na to, że zazwyczaj rośnie dziko. Roślina osiągająca do 1m wysokości w okresie kwitnięcia obrasta małymi fioletowymi kwiatkami. Owocuje rośliny to małe, okrągłe ziarna, które są schowane w strąki. Roślina nie rośnie w Polsce ze względu na warunki atmosferyczne, a wymaga dużej ilości ciepła.

Soja to najczęstszy produkt, zastępujący produkty mleczne, występujący w kuchni. Wykorzystuje się ziarna do produkcji mleka, zarówno płynnego jak też w proszku, tzw. tofu, czyli twarożku świetnie nadającego się do sałatek czy po prostu jako śniadanie. Wytwarza się też produkty poddane fermentacji, takie jak tempeh czy miso pasujące do przygotowania sushi. Osobom stosującym dietę wegańską i wegetariańską polecane są kotlety sojowe będące doskonałym produktem zastępującym mięso zwierzęce.

 

Jak gotować soję:

Przed przyrządzeniem posiłku ziarna soji należy namoczyć w wodzie. Prawidłowo 1 szklankę ziaren powinno się moczyć w pięciu szklankach wody i odstawić na całą noc. Następnie soję należy dokładnie opłukać pod bierzącą wodą, po czym gotować około 2-3h, tak aby była całkowicie miękka. Soję należy doprawiać dopiero pod koniec gotowania.
 

Zastosowanie:
- alternatywa produktów mlecznych;
- do produkcji tofu;
- do produkcji miso;
- do produkcji kotletów sojowych.


Wartość odżywcza w 100 g produktu:
 Wartość energetyczna 1723 kJ / 413kcal
Tłuszcz 19,6 g
 w tym kwasy nasycone 2,8 g
Węglowodany  17 g
 w tym cukry 7g
Białko 16 g
Sól  0,002 g


 

Kraj pochodzenia: Kanada
Masa netto: 
 według wybranej wagi

Producent: NATURAL EXPERT

P.P.H. Kamil Chojnowski

info@naturalexpert.pl


 

Informacje o alergenach: 
Produkt może zawierać alergeny:
sezam, orzechy, gluten, seler, gorczyca

Parametry
Podstawowe
BEZ GLUTENU (w składnikach):Tak
ZAWARTOŚĆ CUKRU:Bez dodatku cukru
ZAWARTOŚĆ KONSERWANTÓW:Bez konserwantów
KRAJ PRODUCENTA:Polska
NATURAL EXPERT:Taki
WEGAŃSKI:Tak
WEGETARIAŃSKI:Tak
Komentarze
Ten produkt nie posiada jeszcze komentarzy

Klienci którzy kupili ten produkt, kupili również


Kontakt ze sklepem