SOCZEWICA ŻÓŁTA
Jest łagodna w smaku i najdelikatniejsza ze wszystkich soczewic. W sklepie gryczanka.pl dowiesz się jak gotować soczewice, zerknij również na inne soczewice w naszej ofercie
Soczewica to roślina należąca do grupy strączkowych. Pochodzi głównie z terenów Azji, Indii oraz Kanady. W dawnych czasach była ceniona przez Egipcjan, gdyż była ich głównym i podstawowym posiłkiem.
Należy podkreślić, że jest wskazana do spożywania zarówno osobom dorosłym jak również dzieciom.
Soczewica żółta to odmiana soczewicy zielonej poddanej przemysłowej obróbce i pozbawieniu ziaren otaczającej je łuski.Jest łagodna w smaku i najdrobniejsza z wszystkich soczewic. Jest polecana osobom aktywnym fizycznie .
Jak gotować soczewicę żółtą?
Soczewicy żółtej nie należy gotować dłużej niż 15 minut, gdyż ma tendencję do rozgotowywania się. Przed gotowaniem nie trzeba jej moczyć, jedynie trzeba ją opłukać pod bierzącą wodą. Żółte ziarna należy gotować w proporcjach 2:1, czyli na 2 szklanki wody przypada 1 szklanka ziaren. Podczas gotowania można dodać przyprawy takie jak liść laurowy czy rozmaryn, aby dodać ziarnom wyrazistości.
Idealnie komponuje się z sosem lub przygotowana jako hummus. Niektórzy dodają ją też wcześniej ugotowaną do zupy.
Zastosowanie:
- hummus;
- dodatek do dań z sosów;
- dodatek do zup;
- do kiełkowania.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna 1932 kJ / 459 kcal
Tłuszcz 1.4 g
w tym kwasy nasycone 0.2 g
Węglowodany 74 g
w tym cukry 3g
Białko 23 g
Sól 0.02 g
Kraj pochodzenia: Kanada
Masa netto: według wybranej wagi
Producent: NATURAL EXPERT
P.P.H. Kamil Chojnowski
info@naturalexpert.pl
Informacje o alergenach:
Produkt może zawierać alergeny:
sezam, orzechy, gluten, seler, gorczyca
Przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu