Soczewica zielona
Soczewica to roślina należąca do grupy strączkowych. Pochodzi głównie z terenów Azji, Indii oraz Kanady. W dawnych czasach była ceniona przez Egipcjan, gdyż była ich głównym i podstawowym posiłkiem.
To odmiana podobna do soczewicy żółtej. Jest ona jednak nieoczyszczona przemysłowo, dlatego posiada tzw. łuskę. Wyróżnia się od pozostałych ostrym i wyrazistym smakiem.
Należy podkreślić, że jest wskazana do spożywania zarówno osobom dorosłym jak również dzieciom.
Jak gotować soczewicę zieloną?
Na dwie szklanki wrzącej wody wsypujemy jedną szklankę soczewicy. Po upływie 20 minut dosypujemy odrobinę soli. Należy pamiętać, aby nie przesadzić, ze względu na ostrość ziaren. Soczewica jest gotowa do spożycia po upływie 30 minut gotowania na małym ogniu.
Zastosowanie:
- do pasztetów;
- do zup;
- do sałatek.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna 1333 kJ / 315 kcal
Tłuszcz 1.9 g
w tym kwasy nasycone 0.2 g
Węglowodany 45,7 g
w tym cukry 1.2 g
Białko 24,4 g
Sól 0,03 g
Kraj pochodzenia: Polska
Masa netto: według wybranej wagi
Producent: NATURAL EXPERT
P.P.H. Kamil Chojnowski
info@naturalexpert.pl
Informacje o alergenach:
Produkt może zawierać alergeny:
sezam, orzechy, gluten, seler, gorczyca
Przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu