Soczewica brązowa
Soczewica to roślina należąca do grupy strączkowych. Pochodzi głównie z terenów Azji, Indii oraz Kanady. W dawnych czasach była ceniona przez Egipcjan, gdyż była ich głównym i podstawowym posiłkiem. Swoją sławę zawdzięcza dużej zawartości cynku, wapnia i potasu. Cechuje ją również wysoka zawartość błonnika, który jest w dzisiejszych czasach bardzo ceniony.
Soczewica brązowa to nic innego jak soczewica czerwona, jednak posiada ona łuskę, co oznacza, że nie została w żaden sposób oczyszczona. W ten sposób jest posiadaczką większej ilości naturalnych wartości odżywczych.
Soczewica jest zalecana przez dietetyków głównie osobom zmagającym się z cukrzycą jak również z nadwagą. Ma w swoim składzie wysoką zawartość błonnika oraz niski indeks glikemiczny. Jest również nisko kaloryczna. Idealnie nadaje się w diecie wegetariańskiej, ze względu na wysoki poziom białka, w której jak wiadomo wykluczając produkty mięsne ograniczone zostaje dostarczanie w odpowiedniej ilości tak ważnego minerału. W przeciwieństwie do innych roślin strączkowych, soczewica jest lekkostrawna, co wyklucza efekty uboczne przy chorych jelitach.
Należy podkreślić, że soczewica jest wskazana do spożywania zarówno osobom dorosłym jak również dzieciom. Nie zawiera glutenu.
Sposób gotowania soczewicy brązowej:
Soczewica brązowa jest jedną z najtwardszych z rodziny soczewic, dlatego wymaga dłużego i bardziej pracochłonnego przyrządzenia. Podczas gotowania nie ulega przekształceniom, tzn nie powiększa się i nie rozgotowuje się. Przed gotowaniem należy ją namoczyć tak, aby ziarna były nieco miękkie. Następnie należy ją staranie opłukać pod bierzącą wodą, po czym gotować około 50 minut. Powinna być gotowana w odpowiedniej ilości, tzn 2:1. Na dwie szklanki wody odpowiada jedna szklanka soczewicy, z racji iż chłonie dużą ilość wody podczas gotowania.
Najbardziej znane dania z soczewicy brązowej to wegetariańskie spaghetti, risotto oraz prosta w przyrządzeniu, a jednocześnie niepowtarzalna w smaku, soczewica brązowa z kurkumą. Idealnie nadaje się również jako dodatek do sałatek. Można też dodawać ją do zup, gulaszu oraz przyrządzić pulpety z soczewicy.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- wartość energetyczna 1241kJ / 296kcal
- tłuszcz 1,1g
- węglowodany 30g (w tym cukru 2g)
- białko 26g
Informacje o alergenach:
Produkt może zawierać alergeny:
sezam, orzechy, gluten, seler, gorczyca
Przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu
Producent: NATURAL EXPERT
P.P.H. Kamil Chojnowski
info@naturalexpert.pl