RYŻ DZIKI KRÓTKI
Składniki: Ryż dziki (odmiana krótka ok 1cm)
To najdroższy gatunek "ryżu" i jednocześnie najbogatszy w smaku (smak nieco podobny do karczochów). Nasza krótsza odmiana to zdecydowanie niższa cena!
Ryż dziki krótki Natural Expert
Dziki ryż jest spokrewniony z ryżem (należy również do rodziny wiechlinowatych), ale nie jest do końca ryżem. Często jest mylony z czarnym ryżem z uwagi na kolor, jednak jego ziarenka są wyraźnie podłużne, jak igiełki, oraz sporo dłuższe. Ziarenka ryżu dzikiego pochodzą z rośliny o nazwie zizania wodna (inna nazwa: owies wodny, ostruda wodna, ryż indiański). Obecnie uprawiana jest w USA, Australii i na Węgrzech.
Ryż dziki to najdroższy gatunek ryżu i jednocześnie najbogatszy w smaku (smak nieco podobny do karczochów).
Jeśli chodzi o wartości odżywcze to plasuje się swoją gęstością odżywczą gdzieś pomiędzy ryżem brązowym, a kolorowymi odmianami (czerwonym, czarnym).
Nasz ryż dziki jest częściowo poddany naparowaniu, czyli jest paraboliczny, proces ten skraca czas gotowania, który i tak jest dość długi.
Jak gotować ryż dziki?
Dziki ryż gotuje się najdłużej ze wszystkich: 45-60 minut. Może stanowić miłe i ciekawe uzupełnienie posiłku.
Sposób przyrządzenia:
- opłukać ziarna pod bieżącą wodą;
- dobrać odpowiednie proporcje - 1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody;
- gotować na małym ogniu aż do całkowitego wchłonięcia wody.
Zastosowanie:
- do sałatek;
- do dań egzotycznych;
- jako dekoracja dań.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna 1495 kJ (357 kcal)
Tłuszcz 1,1 g
w tym kwasy nasycone 0,2 g
Węglowodany 74 g
w tym cukry 3,5 g
Białko 14,7 g
Sól 0,00 g
Kraj pochodzenia: USA
Masa netto: według wybranej wagi
Producent: NATURAL EXPERT
P.P.H. Kamil Chojnowski
info@naturalexpert.pl
Informacje o alergenach:
Produkt może zawierać alergeny:
sezam, orzechy, gluten, seler, gorczyca
Przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu