Ryż basmati
Składniki: Ryż basmati 100%
Różni się od zwykłego ryżu tym, że jego ziarna są cieńsze i dłuższe a jego konsystencja po ugotowaniu jest sypka. Jest idealnym dodatkiem do sałatek, dań mięsnych i rybnych
Ryż basmati to odmiana ryżu białego długoziarnistego pochodząca z Indii i Pakistanu. Ma charakterystyczny aromat, a jego konsystencja po ugotowaniu jest sypka, gdyż przed obróbką dojrzewa przez okres roku do dwóch lat. Różni się od zwykłego ryżu tym, że jego ziarna są cieńsze i dłuższe. Jest idealnym dodatkiem do sałatek, dań mięsnych i rybnych.
Sposób przyrządzenia:
- przed gotowaniem opłukać zimną wodą;
- zachować odpowiednie proporcje - 1 szklanka ryżu na 1 szklankę wody;
- dodać szczyptę soli;
- gotować na małym ogniu 15-20 minut pod przykryciem.
Zastosowanie:
- dodatek do dań mięsnych;
- dodatek do dań rybnych;
- dodatek do zapiekanek;
- dodatek do gotowanych warzyw.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna 1431.00 kJ/347.00 kcal
Tłuszcz 0.70 g
w tym kwasy nasycone 0.30 g
Węglowodany 75.00 g
w tym cukry 0.20 g
Białko 8.90 g
Sól 0.01 g
Kraj pochodzenia: Pakistan
Masa netto: według wybranej wagi
Producent: NATURAL EXPERT
P.P.H. Kamil Chojnowski
info@naturalexpert.pl
Informacje o alergenach:
Produkt może zawierać alergeny:
sezam, orzechy, gluten, seler, gorczyca
Przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu