PŁATKI RYŻOWE
Składniki: Płatki ryżowe
Płatki ryżowe to produkt otrzymywany poprzez poddanie łuszczonego ziarna ryżu białego hydrotermicznej obróbce, następnie zgniata się go na walcach i suszy. Proces ten pozwala na zachowanie składników odżywczych oraz skrócenie czasu przygotowania.
Do czego stosować płatki ryżowe?
- zup
- do zagęszczania sosów,
- do zagęszczania kremów
- do zagęszczania gulaszy
- do ciasteczek,
- do ciast
- do batonów.
. Dzięki swoim właściwościom są doskonałym produktem dla alergików, a ze względu na niską zawartość tłuszczu polecane są osobom stosującym dietę odchudzającą.
Jak gotować płatki ryżowe?
Płatki ryżowe możemy ugotować na mleku lub na wodzie. Niezależnie od wyboru, płyn przelewamy do garnka i zagotowujemy. W momencie, gdy będzie wrzeć, dodajemy odmierzoną ilość płatków ryżowych i gotujemy około 10-15 minut. Po tym czasie przekładamy je do miseczki i dodajemy świeże owoce – maliny, jagody, truskawki czy borówki. Możemy je polać syropem owocowym, klonowym lub miodem.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna 1460 kJ (349 kcal)
Tłuszcz 0.7 g
w tym kwasy nasycone 0.2 g
Węglowodany 79 g
w tym cukry 0.2 g
Białko 6.7 g
Sól 0.02 g
Kraj pochodzenia: POLSKA
Masa netto: według wybranej wagi
Producent : NATURAL EXPERT
info@naturalexpert.pl
Informacje o alergenach
Produkt może zawierać alergeny:
sezam, orzechy, gluten, seler, gorczyca