PIEPRZ ZIELONY
Składniki: pieprz zielony ziarno
Zielony pieprz rośnie na tych samych krzewach co pieprz czarny. Jednak jest on zbierany kiedy ziarna nie są dojrzałe. Jest suszony w odpowiednio niskich temperaturach, tak aby nie straciły zielonego koloru i aby ziarna nie straciły smaku. Znany jest z tego, że uważa się go za najbardziej delikatny pieprz.
Ten rodzaj pieprzu jest znany głównie w kuchni francuskiej, gdzie dodawany jest do specjalnie przygotowywanego steku. W kuchni polskiej stosowany jest uniwersalnie do wielu dań np. do sosów, dań mięsnych, ryb czy sałatek. Wyjątkowi koneserzy smaków dodają pieprz zielony do deserów, aby nadać inny niespotykany smak. Ziarna można również poddać tzw. odświeżeniu poprzez moczenie w roztworze solnym lub dodanie do ciepłego bulionu.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- wartość energetyczna 1326kJ/317kcal
- białko 10g
- węglowodany 64,3g
- tłuszcz 2,1g
- błonnik 4,3g
Kraj pochodzenia: Indie
Masa netto: według wybranej wagi
Producent:
NATURAL EXPERT
PPH Kamil Chojnowski
info@naturalexpert.pl
Informacja o alergenach:
Produkt może zawierać alergeny:
sezam, orzechy, gluten, seler, gorczyca
Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu