PEKTYNA
Składniki: Pektyna cytrusowa.
Naturalny dodatek do żywności pozyskiwany z wnętrza cytrusów. Pektyna to mieszanina węglowodanów, które występują w ścianach komórkowych niektórych roślin i ich owoców. Bogate w tę substancję są owoce cytrusowe, dlatego surowcem do wytwarzania pektyn są między innymi wytłoki cytrusowe. Uważa się, że jest to najlepszy środek żelujący, wykorzystywany do produkcji dżemów i galaretek. Przetwory wytwarzane z jej dodatkiem zachowują walory smakowe surowców, z których są przetwarzane.
Sposób użycia:
Aby przygotować dżem należy stosować ok 8-16 g pektyny na 1 kg owoców.
Pektynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody w temp. ok 60oC i dodajemy do gotującego się dżemu przed końcem gotowania lub mieszamy z połową szklanki cukru i dodajemy do dżemu przed końcem gotowania.
Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu:
Wartość energetyczna 1130 kJ/270 kcal
Tłuszcze 0 g
- w tym tłuszcze nasycone 0 g
Węglowodany 44 g
- w tym cukry 44 g
Błonnik 46 g
Białko 0,5 g
Sól 3,75 g
Pochodzenie: Włochy
Masa netto: według wybranej wagi
Producent: Natural Expert
P.P.H. Kamil Chojnowski
info@naturalexpert.pl
Informacja o alergenach:
Produkt może zawierać alergeny:
sezam, orzechy, gluten, seler, gorczyca
Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu