Olej z ogórecznika zimno tłoczony nieoczyszczony wytłaczany jest ze starannie wyselekcjonowanych i przebadanych nasion ogórecznika lekarskiego. Cechuje go typowy dla ogórecznika delikatny zapach i smak oraz kolor żółto-zielony. Dzięki zastosowanej metodzie tłoczenia "na zimno" występujące w tym oleju kwasy tłuszczowe pozostają w niezmienionej formie. Olej ten jest produktem naturalnym cechuje go wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych. Kolejne partie oleju z ogórecznika mogą nieznacznie różnić się między sobą : kolorem, zapachem i smakiem. Są to cechy niemające wpływu na skład oleju.
Wartość odżywcza |
w 100 g |
w porcji: 1 łyżeczka (4g) |
% RWS* w porcji |
Wartość energetyczna |
3700 kJ/ 900 kcal |
148 kJ/ 36 kcal |
2 % |
Tłuszcz |
100 g |
4 g |
6 % |
W tym: |
Kwasy tłuszczowe nasycone |
15 g |
1 g |
5 % |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone |
27 g |
1 g |
- |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
59 g |
2 g |
- |
Węglowodany |
0 g |
0 g |
0 % |
W tym cukry |
0 g |
0 g |
0 % |
Białko |
0 g |
0 g |
0 % |
Sól |
0 g |
0 g |
0 % |
%RWS- Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 8400 kJ/2000 kcal
Opakowanie 100 ml zawiera 23 sugerowanych porcji produktu
Przechowywanie: w ciemnym, chłodnym miejscu. Po otwarciu opakowania w lodówce.
Zastosowanie: na zimno, do sałatek, potraw lub bezpośredniego spożycia.
Kraj pochodzenia: Polska
Kraj pochodzenia surowca użytego do tłoczenia jest inny niż kraj pochodzenia oleju
Informacje o alergenach: może zawierać: gluten,sezam, soję,orzechy:ziemne,laskowe,włoskie,makadamia,migdały
Producent: Ol’Vita Krzysztof Dziaduch
Panków 2, 58-125 Pszenno