KOPER WŁOSKI MIELONY
Składniki: mielone ziarno kopru włoskiego.
Koper włoski to roślina dwuletnia osiągająca wysokość od 90cm do 200cm. Ma prostą łodygę, która obrasta dużym rozgałęzieniem, a podczas kwitnięcia małymi, gęsto usytuowanymi kwiatkami barwy żółtej. Kwienie w okresie miesięcy lipiec - wrzesień. Owocami rośliny są podłużne ziarenka o długości osiągającej od 3mm do 12mm. Uprawy kopru włoskiego są w Pakistanie, Iranie, Wielkiej Brytanii, Ameryce i Austrii, a od niedawna również w Polsce. Jest jednak dość ciężka do utrzymania, gdyż wymaga ciepłego i dobrze nasłonecznionego gruntu. Ma słodkawy smak i silny aromat.
Koper włoski zarówno dawniej, jak i dziś, uchodzi za zdrowy i wartościowy produkt spożywczy. Dawniej ludzie dostrzegali w roślinie funkcję wzmacniającą oraz naturalny preparat przyspieszający porost włosów. Niektórzy uważali też, że roślina jest afrodyzjakiem.
Mielone ziarno kopru włoskiego jest znane w kwestii kulinarnej i cieszy się coraz większą sławą. Najczęściej dodawany jest do dań warzywnych i strączkowych. Dobrze komponuje się również z daniami przyrządzanymi na grillu oraz w potrawach duszonych nadając im wyjątkowy smak i aromat. Pasuje też jako dodatek do sałetek oraz zup i sosów.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- wartość energetyczna 31kcal
- tłuszcz 0,2g
- węglowodany 7g
- błonnik 3,1g
- białko 1,2g
Kraj pochodzenia: Egipt
Masa netto: według wybranej wagi
Producent:
NATURAL EXPERT
PPH Kamil Chojnowski
info@naturalexpert.pl
Informacja o alergenach:
Produkt może zawierać alergeny:
sezam, orzechy, gluten, seler, gorczyca
Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu