KOMOSA RYŻOWA CZERWONA (QUINOA)
Składniki: komosa ryżowa (quinoa) czerwona.
Wiesz, że po ugotowaniu świeżej komosy czerwonej wydobywają się z niej minimalne kiełki? Tak poznasz jakość tego surowca.
Dawniej uprawa komosy ograniczała się do Ameryki Południowej. Dziś została poszeżona po kraje Ameryki Północnej i Europy. Łodyga rośliny osiąga do 1,5m, a kwitnie dużą ilością małych 3mm kwiatów, z których po przekwitnięciu uzyskuje się nasiona zwane komosą ryżową.
Komosa ryżowa czerwona jest uprawiana zarówno w krajach Północnych jak również w Polsce. Jest to jednak bardzo ciężki do uprawy gatunek rośliny, stąd niski poziom złoża w naszym kraju.
Komosę ryżową czerwoną najczęściej wykorzystuje się w kulinariach jako dodatek do obiadów mięsnych. Ma ona wyrazisty smak, więc jest również zaliczana do kasz sałatkowych. Podprażona nadaje posmak orzechowy, więc świetnie skomponuje się też w deserach. Po ugotowaniu wydobywają się z niej charakterystyczne kiełki, dlatego ma ona również efektywny wygląd.
Komosę przed gotowaniem powinno się wymoczyć w wodzie. Prawidłowe proporcje to półtorej szklanki lekko osolonej wody na jedną szklankę kaszy. Następnie należy gotować przez około 15-20 minut pod przykryciem od momentu wrzenia wody. Po ugotowaniu należy pozostawić kaszę na dodatkowe 5 minut po przykryciu, tak aby pozostała woda mogła wsiąknąć w nasiona.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- wartość energetyczna 1539 kJ / 368 kcal
- tłuszcz 6 g
- w tym kwasy tłuszczowe 0,7 g
- węglowodany 64 g
- w tym cukry 1,3 g
- białko 14 g
- sól 0 g
Kraj pochodzenia: Peru
Masa netto: według wybranej wagi
Producent:
NATURAL EXPERT
PPH Kamil Chojnowski
info@naturalexpert.pl
Informacja o alergenach:
Produkt może zawierać alergeny:
sezam, orzechy, gluten, seler, gorczyca
Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu