KASZA KUSKUS BŁYSKAWICZNA
Składniki: Kasza kuskus błyskawiczna
Ziarna bogate w białko od Natural Expert. Kuskus - produkowany jest z pszenicy. Ma postać okrągłych ziarenek o średnicy około 1 mm. Do jego wytworzenia używa się pszenicy twardej makaronowej o nazwie durum. Mąkę pszenną miesza się z wodą, a następnie formuje charakterystyczne małe, żółte granulki, które nazywamy kuskus.
Jak przygotować kuskus?
Ziarenka kaszy wystarczy tylko zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut, aby napęczniały. W zależności od tego, jaką potrawę przygotowujemy, kaszę kuskus można też zalać mlekiem lub bulionem warzywnym.
Kaszę wsypujemy do salaterki i zalewamy gorącą wodą około 1 cm nad powierzchnię kuskusu. Przykryć i odstawić na około 5 minut. Po tym czasie kasza będzie gotowa do spożycia. Jeśli przygotowujemy wytrawne danie, warto użyć osolonej wody, by nadać jej smak.
Kuskus przyrządza się błyskawicznie, dlatego świetnie nadaje się dla wszystkich, którzy żyją w biegu i nie mają czasu na przyrządzanie skomplikowanych dań.
Jak jeść kaszę kuskus?
Kuskus świetnie zastępuje ziemniaki i ryż do obiadu. Aby nadać mu charakteru, warto dodać trochę oliwy z oliwek, soku z cytryny, ulubionych przypraw oraz świeżych ziół.
Świetnie sprawdza się, jako nadzienie do faszerowanych warzyw i zapiekanek, jak również, jako składnik sałatek
Wspaniale smakuje jako deser lub słodkie śniadanie. Rano można ją przygotować zamiast owsianki i zjeść ze świeżymi owocami, jogurtem, bakaliami czy miodem. To pożywna propozycja na śniadanie, która doda energii i na pewno poprawi nastrój.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna 1507 kJ / 355 kcal
Tłuszcz 0.6 g
w tym kwasy nasycone 0.1 g
Węglowodany 72 g
w tym cukry 0 g
Białko 3 g
Sól 0 g
Kraj pochodzenia: Francja
Masa netto: według wybranej wagi
Producent:
NATURAL EXPERT
PPH Kamil Chojnowski
info@naturalexpert.pl
Informacja o alergenach:
Produkt może zawierać alergeny:
sezam, orzechy, gluten, seler, gorczyca
Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu