Kategorie

KASZA KUSKUS BŁYSKAWICZNA - NATURAL EXPERT

cena: 4,45 PLN
Dostępność:
dostępny
Waga:

Koszt wysyłki:

Darmowa wysyłka !!!

Na zakupy powyżej 150 zł

Czas wysyłki: na drugi dzień roboczy
Producent: NATURAL EXPERT
Opis produktu

KASZA KUS KUS BŁYSKAWICZNA - NATURAL EXPERT

Ziarna bogate w białko od Natural Expert. 

Kuskus - produkowany jest z pszenicy. Ma postać okrągłych ziarenek o średnicy około 1 mm. Do jego wytworzenia używa się pszenicy twardej makaronowej o nazwie durum. Mąkę pszenną miesza się z wodą, a następnie formuje charakterystyczne małe, żółte granulki, które nazywamy kuskus.

Wśród innych kasz wyróżnia go wysoka zawartość białka, ponieważ w 100 gramach znajdziemy go aż 13 gram, czyli około półtora razy więcej niż w ryżu czy kaszy perłowej. Może być, zatem cenny dla osób na diecie wegetariańskiej.

Dania z kaszą kuskus są lekkostrawne i niskokaloryczne, dlatego, że jest w niej mniej błonnika niż w innych kaszach czy ciemnym pieczywie. Niska zawartość tłuszczu, bo tylko 2 gramy na 100 gram produktu stanowi mniejsze obciążenie dla przewodu pokarmowego. Tłuszcz w niej zawarty ma wysoką wartość odżywczą, zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych. W związku z tym Instytut Matki i Dziecka zaleca jego podawanie dla dzieci od drugiego roku życia.

Kuskus jest kaszą lekkostrawną, dlatego nie podrażnia żołądka i nie obciąża układu pokarmowego. Powinien być spożywany przez osoby cierpiące na dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Wpływa zakwaszająco na gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu.

W kaszy kuskus znajdziemy żelazo niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju oraz regeneracji tkanek , sód, który jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu wapń, fosfor,  witaminy z grupy B (zwłaszcza niacynę oraz kwas foliowy) i błonnik.

Przyswajalność żelaza z kuskusu zwiększymy, jedząc go w towarzystwie produktów bogatych w witaminę C (np. papryka, cytrusy, czarna porzeczka czy ziemniaki)

Jak przygotować kuskus?

Ziarenka kaszy wystarczy tylko zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut, aby napęczniały. W zależności od tego, jaką potrawę przygotowujemy, kaszę kuskus można też zalać mlekiem lub bulionem warzywnym.

Kaszę wsypujemy do salaterki i zalewamy gorącą wodą około 1 cm nad powierzchnię kuskusu. Przykryć i odstawić na około 5 minut. Po tym czasie kasza będzie gotowa do spożycia. Jeśli przygotowujemy wytrawne danie, warto użyć osolonej wody, by nadać jej smak.

Kuskus przyrządza się błyskawicznie, dlatego świetnie nadaje się dla wszystkich, którzy żyją w biegu i nie mają czasu na przyrządzanie skomplikowanych dań.

Jak jeść kaszę kuskus?

Kuskus świetnie zastępuje ziemniaki i ryż do obiadu. Aby nadać mu charakteru, warto dodać trochę oliwy z oliwek, soku z cytryny, ulubionych przypraw oraz świeżych ziół.

Świetnie sprawdza się, jako nadzienie do faszerowanych warzyw i zapiekanek, jak również, jako składnik sałatek

Wspaniale smakuje jako deser lub słodkie śniadanie. Rano można ją przygotować zamiast owsianki i zjeść ze świeżymi owocami, jogurtem, bakaliami czy miodem. To pożywna propozycja na śniadanie, która doda energii i na pewno poprawi nastrój.

Parametry
Podstawowe
BEZ GLUTENU (w składnikach):Tak
ZAWARTOŚĆ CUKRU:Bez dodatku cukru
ZAWARTOŚĆ KONSERWANTÓW:Bez konserwantów
KRAJ PRODUCENTA:Polska
NATURAL EXPERT:Taki
WEGAŃSKI:Tak
WEGETARIAŃSKI:Tak
Komentarze
Ten produkt nie posiada jeszcze komentarzy

Klienci którzy kupili ten produkt, kupili również


Kontakt ze sklepem