Kategorie

KASZA JĘCZMIENNA PERŁOWA GRUBA - NATURAL EXPERT

cena: 3,05 PLN
Dostępność:
dostępny
Waga:

Koszt wysyłki:

Darmowa wysyłka !!!

Na zakupy powyżej 150 zł

Czas wysyłki: na drugi dzień roboczy
Kod kreskowy: 5902666905604
Producent: NATURAL EXPERT
Opis produktu

KASZA JĘCZMIENNA PERŁOWA GRUBA - NATURAL EXPERT

Grube ziarno kaszy jęczmiennej od Natural Expert.

Kasza jęczmienna jest wytwarzana z ziaren jęczmienia. Zazwyczaj ma szary kolor z zielonym lub żółtym odcieniem. To rozdrobniony i wypolerowany pęczak. Charakteryzuje się zaokrąglonymi końcami o gładkiej, połyskującej powierzchni.

 

Idealnie nadaje się do przygotowania krupniku, gołąbków, gulaszy, czy zapiekanek, świetnie sprawdza się, jako dodatek do sosów i dań mięsnych. Doskonale zastępuje ziemniaki. Jest wyśmienita w sałatkach, zarówno wytrawnych jak i owocowych.

Polecana jest osobom cierpiącym na zaparcia, ponieważ jest bogata w błonnik, który poprawia perystaltykę jelit, zapobiega magazynowaniu się treści pokarmowej w żołądku i jelitach, a w konsekwencji zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu pokarmowego. Błonnik odpowiedzialny jest także za obniżenie złego cholesterolu i wspomaga odchudzanie.

To także pokarm o dużej zawartości skrobi, która powoli zamienia się w glukozę, a ta pobudza do pracy wszystkie komórki ciała, w tym mózg i mięśnie, zapewniając  organizmowi energię na długi czas, dlatego polecana jest osobom prowadzącym aktywny tryb życia.

Kasza to bogate źródło witamin z grupy B, które usprawniają pracę układu nerwowego, pomagają pozbyć się skutków stresu, poprawiając pamięć i koncentrację, przeciwdziałają depresji, a także witamin E i K, która niweluje takie dolegliwości jak pękające naczynka, częste krwotoki z nosa czy zaburzenia krzepnięcia krwi. Natomiast witamina PP(niacyna) poprawia wygląd skóry i wpływa na dobrą kondycję włosów. Zawiera kwas foliowy, który wspomaga walkę z niedokrwistością oraz krzem i cynk- polecany szczególnie mężczyznom, wapń, czyli budulec kości i zębów, który odpowiada za utrzymanie ich w dobrej kondycji, mangan i miedź. Zawiera również spore ilości witaminy K odpowiedzialną za pracę układu krwionośnego i za krzepliwość krwi. Wzmacniając budowę ścian naczyń krwionośnych zapobiega powstawaniu zatorów, zakrzepów i żylaków, jak również siniaków i krwiaków.

 

Jak gotować?

Należy najpierw opłukać ją pod zimną bieżącą wodą, a następnie ugotować.

Na jedną jej szklankę przygotujmy 2,5 szklanki wody. Do garnka wlewamy wodę, solimy i dolewamy łyżkę lub dwie oleju i zagotowujemy pod przykryciem. Wrzucamy kaszę, mieszamy i przykrywamy. Od ponownego zagotowania wody zmniejszamy gaz na malutki. Gotujmy pod przykryciem około 15-20 minut. Nie mieszam w trakcie. Wyłączamy gaz zostawiamy kaszę jeszcze na jakieś 15 minut, aby wciągnęła całą wodę i się wyprażyła na sypko.

Komentarze
Ten produkt nie posiada jeszcze komentarzy

Klienci którzy kupili ten produkt, kupili również


Kontakt ze sklepem