Witamy w sklepie Gryczanka.pl!Przyszykowaliśmy dla Ciebie specjalny rabat w wysokości 10 zł na pierwsze zakupy w naszym sklepie. Wystarczy że poniżej wprowadzisz swój adres email i wyślemy do Ciebie kod rabatowy.

Wykorzystałeś już kod rabatowy.
Podany email jest niepoprawny.
Kod rabatowy został wysłany na maila.


Promocja dotyczy wyłącznie nowych klientów.
Kategorie

KASZA JAGLANA - NATURAL EXPERT

cena: 5,80 PLN
Dostępność:
dostępny
Waga:

Koszt wysyłki:

Darmowa wysyłka !!!

Na zakupy powyżej 150 zł

Czas wysyłki: na drugi dzień roboczy
Kod kreskowy: 5902666900029
Producent: NATURAL EXPERT
Opis produktu

KASZA JAGLANA NATURAL EXPERT

Zdrowy i pożywny dodatek do obiadów i zup od Natural Expert. 

Kasza jaglana nazywana królową kasz wciąż nie cieszy się zbytnią popularnością, choć od jakiegoś czasu można zauważyć nieco większe zainteresowanie potrawami sporządzonymi przy jej pomocy. A szkoda, świetnie smakuje zarówno z daniami słonymi, jak i słodkimi. Przede wszystkim zaś warto ją jeść, ponieważ posiada wiele  wartości odżywczych, a nawet leczniczych.

Otrzymuje się ją z nasion prosa, uprawianego już w epoce neolitu. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi. Dostarcza organizmowi soli mineralnych i cennych węglowodanów złożonych. Jest nie tylko bardzo odżywcza, ale również niezwykle sycąca, bowiem składniki te uwalniają się do krwi podczas trawienia powoli, dzięki czemu zapewniają stały dopływ energii. Zawiera duże ilości żelaza, co może być bardzo ważne w przypadku diety kobiet w ciąży, lub cierpiącym na jego niedobór.

Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Dlatego warto ją polecić osobom chorującym na celiakię to schorzenie układu pokarmowego związanemu z nietolerancją glutenu, stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest, zatem dobrym domowym lekarstwem na katar, przeziębienie i przy mokrym kaszlu. Świetnie usuwa z organizmu nadmiar wilgoci, (czyli wszelkiego rodzaju śluz), który według Medycyny Chińskiej jest jednym z głównych i najbardziej uporczywych przyczyn nadwagi i otyłości! W dodatku zawartość sporej ilości antyoksydantów wymiata z naszego organizmu wolne rodniki, które są odpowiedzialne za procesy starzenia organizmu, a nawet za powstawanie nowotworów

Kasza jaglana doskonale wpływa na kondycję naszej skóry, włosów i paznokci, ponieważ zawiera spore ilości cennej krzemionki. Krzem pełni ważną rolę w mineralizacji kości (zapobiega ich odwapnianiu).

Jak gotować?

Wersja z prażeniem

Tak ugotowane ziarna powinny być sypkie, raczej nielepiące o lekko orzechowym posmaku. Przeważnie gotuje się je do mięs, warzyw, zapiekanek, sałatek, sosów czy gulaszu

Mocno rozgrzewamy suchą patelnię. Wsypujemy ziarna i często mieszając prażymy przez 4-5 minuty do momentu aż zacznie przyjemnie pachnieć lekko orzechowo.

Uprażoną kaszę przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą, mieszamy i przelewamy przez sito. Sparzone i odsączone ziarenka przekładamy do garnka. Zalewamy gotującą, wrzącą wodą w proporcjach 1: 2 (jedna miarka ziaren, dwie miarki wody). Całość mieszamy i doprowadzamy do zagotowania, po czym zmniejszamy temperaturę grzania, przykrywamy i gotujemy przez 15 minut. Wyłączamy grzanie i nie podnosząc pokrywki zostawiamy pod przykryciem na kolejne 10 minut. Dopiero teraz możemy doprawić solą oraz dobrym olejem. Delikatnie mieszamy najlepiej widelcem rozprowadzając składniki.

Wersja bez prażenia

Tak ugotowane ziarna powinny być sypkie, ale lepiące się i lekko wilgotne. Z tego względu doskonale sprawdzą się do dań słodkich, deserów, kremów, naleśników i owoców.

Kaszę przesypujemy na sito i bardzo dokładnie płuczemy pod ciepłą bieżącą wodą do momentu aż przestanie się pienić. Następnie przekładamy do garnuszka i zalewamy wrzącą wodą w proporcji 1: 2 (jedna szklanka ziaren, 2 szklanki wody) gotujemy zaledwie 10-15 minut. Wyłączamy grzanie i nie podnosząc pokrywki zostawiamy pod przykryciem na 10 minut. Dopiero teraz możemy doprawić solą oraz dobrym olejem. Delikatnie mieszamy najlepiej widelcem rozprowadzając składniki.

Przechowywanie

- ugotowaną kaszę przechowuję w lodówce w pojemniku (szklanym, nie plastikowym) do 3 dni.

 

Komentarze
Ten produkt nie posiada jeszcze komentarzy

Klienci którzy kupili ten produkt, kupili również


Kontakt ze sklepem