KASZA JAGLANA
Składniki: ziarno kaszy jaglanej
Zdrowy i pożywny dodatek do obiadów i zup od Natural Expert.
Kasza jaglana nazywana królową kasz wciąż nie cieszy się zbytnią popularnością, choć od jakiegoś czasu można zauważyć nieco większe zainteresowanie potrawami sporządzonymi przy jej pomocy. A szkoda, świetnie smakuje zarówno z daniami słonymi, jak i słodkimi. Przede wszystkim zaś warto ją jeść, ponieważ posiada wiele wartości odżywczych, a nawet leczniczych.
Jak gotować?
Wersja z prażeniem
Tak ugotowane ziarna powinny być sypkie, raczej nielepiące o lekko orzechowym posmaku. Przeważnie gotuje się je do mięs, warzyw, zapiekanek, sałatek, sosów czy gulaszu
Mocno rozgrzewamy suchą patelnię. Wsypujemy ziarna i często mieszając prażymy przez 4-5 minuty do momentu aż zacznie przyjemnie pachnieć lekko orzechowo.
Uprażoną kaszę przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą, mieszamy i przelewamy przez sito. Sparzone i odsączone ziarenka przekładamy do garnka. Zalewamy gotującą, wrzącą wodą w proporcjach 1: 2 (jedna miarka ziaren, dwie miarki wody). Całość mieszamy i doprowadzamy do zagotowania, po czym zmniejszamy temperaturę grzania, przykrywamy i gotujemy przez 15 minut. Wyłączamy grzanie i nie podnosząc pokrywki zostawiamy pod przykryciem na kolejne 10 minut. Dopiero teraz możemy doprawić solą oraz dobrym olejem. Delikatnie mieszamy najlepiej widelcem rozprowadzając składniki.
Wersja bez prażenia:
Tak ugotowane ziarna powinny być sypkie, ale lepiące się i lekko wilgotne. Z tego względu doskonale sprawdzą się do dań słodkich, deserów, kremów, naleśników i owoców.
Kaszę przesypujemy na sito i bardzo dokładnie płuczemy pod ciepłą bieżącą wodą do momentu aż przestanie się pienić. Następnie przekładamy do garnuszka i zalewamy wrzącą wodą w proporcji 1: 2 (jedna szklanka ziaren, 2 szklanki wody) gotujemy zaledwie 10-15 minut. Wyłączamy grzanie i nie podnosząc pokrywki zostawiamy pod przykryciem na 10 minut. Dopiero teraz możemy doprawić solą oraz dobrym olejem. Delikatnie mieszamy najlepiej widelcem rozprowadzając składniki.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- wartość energetyczna 1598 kJ / 367 kcal
- tłuszcz 4 g
- w tym kwasy tłuszczowe 0,4 g
- węglowodany 72,1 g
- w tym cukry 0,8 g
- białko 10,1 g
- sól <0,01 g
Kraj pochodzenia: Polska
Masa netto: według wybranej wagi
Producent:
NATURAL EXPERT
PPH Kamil Chojnowski
email: info@naturalexpert.pl
Informacja o alergenach:
Produkt może zawierać alergeny:
sezam, orzechy, gluten, seler, gorczyca
Warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu.