KASZA GRYCZANA LEKKO PALONA
Składniki: Kasza gryczana lekko palona (prażona)
Kasza gryczana średnio prażona zwana inaczej hreczana w przeciwieństwie do kaszy jęczmiennej czy kaszy manny nie zalicza się do zbóż. Jej drobne brązowe ziarna o trójkątnych bokach są owocem niewielkiej, dorastającej do 60 cm rośliny wydającej pachnące kwiaty barwy od białej do różowej.
Kasza gryczana średnio prażona ma bardziej wyrazisty smak, niż kasza biała. Zawdzięcza go prażeniu, jest bardziej gorzka, z tak jakby „palonym” aromatem. Proces prażenia gryki w 130 °C powoduje zmniejszenie zawartości glukozy, galaktozy z fruktozą oraz arabinozy, a zwiększenie poziomu sacharozy. Dlatego kasza gryczana prażona i średnio prażona polecana jest bardziej w okresie zimowym, a kasza biała latem i jesienią ponieważ ma więcej białka. Proces technologiczny stosowany w produkcji kaszy gryczanej nie wpływa istotnie na zawartość kwasów uronowych.
Sposób gotowania kaszy gryczanej lekko palonej:
-
Zagotować 2 szklanki wody z 1 łyżeczką soli i 3 łyżkami oleju.
-
Do gotującej się wody wsypujemy 1 szklankę kaszy gryczanej. Mieszamy, aby kasza nie przylepiła się do dna garnka.
-
Gdy woda z kaszą zagotuje się ponownie, przykręcamy gaz (woda musi nadal bardzo delikatnie się gotować) nakrywamy garnek pokrywką i gotujemy 15 minut. Nie mieszamy w trakcie gotowania. Po 15 minutach wyłączamy grzanie i zostawiamy kaszę na kolejne 10 minut, aby doszła i wciągnęła pozostałą wodę. Okrywamy pokrywę i delikatnie mieszamy, aby odparowała.
Ugotowana na sypko stanowi niezastąpiony dodatek do wszelkiego rodzaju zrazów, sosów i pieczeni. Używa się jej także do faszerowania drobiu i wyrobu kaszanki.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- wartość energetyczna 1448 kJ / 346 kcal
- tłuszcz 2,71 g
- kwasy tłuszczowe nasycone 0,59 g
- węglowodany 74,95 g
- białko 11,73 g
- błonnik 10,3 g
Kraj pochodzenia: Polska
Masa netto: według wybranej wagi
Producent:
NATURAL EXPERT
PPH Kamil Chojnowski
email: info@naturalexpert.pl
Informacja o alergenach:
Produkt może zawierać alergeny:
sezam, orzechy, gluten, seler, gorczyca
Warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu.