Kategorie

KASZA GRYCZANA BIAŁA (NIEPALONA) - NATURAL EXPERT

cena: 2,78 PLN
Dostępność:
dostępny
Waga:

Koszt wysyłki:

Darmowa wysyłka !!!

Na zakupy powyżej 150 zł

Czas wysyłki: na drugi dzień roboczy
Kod kreskowy: 5902666903921
Producent: NATURAL EXPERT
Opis produktu

KASZA GRYCZANA BIAŁA (NIEPALONA)

Kasza gryczana biała jest świetnym źródłem białka, zawiera go od 10 do 16 % (im cieplejszy klimat, tym go więcej). Jest to białko lepiej przyswajalne niż to pochodzące ze zbóż. Ma podobną wartość jak białko roślin strączkowych (fasola, groch, soja) i jest bogate w unikatowe aminokwasy – lizynę, która jest odpowiedzialna za wchłanianie wapnia oraz koncentrację i tryptofan, czyli naturalny środek pobudzający organizm do wytwarzania hormonu szczęścia – serotoniny oraz melatoniny – odpowiedzialnej za dobry sen.

Poza wspomnianymi drogocennymi białkami o właściwościach zdrowotnych kaszy świadczą witaminy B1, B2, P i PP, mające bardzo dobry wpływ na układ nerwowy. Jest ona jednym z lepszych źródeł przeciwutleniaczy takich jak: rutyna czy kwercetyna. Dla porównania – pół butelki czerwonego wina, uważanego za dobre źródło przeciwutleniaczy, dostarcza łącznie 5 razy mniej polifenoli i od 10 do 23 razy mniej rutyny.

Jest też doskonałym źródłem magnezu, żelaza, potasu odpowiedzialnego za prawidłową pracę serca oraz układu nerwowego, manganu i fosforu, które pomagają w utrzymaniu zdrowych kości, a cynk i miedź w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Mangan chroni również przed wolnymi rodnikami, poprawia stan skóry, włosów i paznokci oraz bierze udział w tworzeniu tyroksyny - hormonu tarczycy. Natomiast sód reguluje gospodarkę wodną ciała.



Sposób gotowania kaszy gryczanej białej:

  1. Zagotować 2 szklanki wody z 1 łyżeczką soli i 3 łyżkami oleju.
  2. Do gotującej się wody wsypujemy 1 szklankę kaszy gryczanej. Mieszamy, aby kasza nie przylepiła się do dna garnka.
  3. Gdy woda z kaszą zagotuje się ponownie, przykręcamy gaz (woda musi nadal bardzo delikatnie się gotować) nakrywamy garnek pokrywką i gotujemy 15 minut. Nie mieszamy w trakcie gotowania. Po 15 minutach wyłączamy grzanie i zostawiamy kaszę na kolejne 10 minut, aby doszła i wciągnęła pozostałą wodę. Okrywamy pokrywę i delikatnie mieszamy, aby odparowała.

Ugotowana na sypko stanowi niezastąpiony dodatek do wszelkiego rodzaju zrazów, sosów i pieczeni. Używa się jej także do faszerowania drobiu i wyrobu kaszanki.

POCHODZENIE SUROWCA : POLSKA

PRODUCENT : NATURAL EXPERT

Komentarze
Ten produkt nie posiada jeszcze komentarzy

Klienci którzy kupili ten produkt, kupili również


Kontakt ze sklepem