GROCH ŻÓŁTY CAŁY ŁUSKANY
Składniki: Groch obłuskany w całości
Bez łupinki. Idealny na hummus, a także do zup, dodatek do sałatek. Ze zmielonego grochu można też przygotować kotlety, które mają unikalny smak.
Groch łuskany w całości pochodzi z Polski. Żółty okrągły groch w całości poddany procesowi obróbki wierzchniej warstwy.
Jest to roślina jednoroczna należąca do najpopularniejszej grupy roślin strączkowych. Jest to roślina wymagająca mokrego, dobrze nawodnionego podłoża, szczególnie wiosną kiedy dochodzi do kiełkowania. Okres kwitnięcia przypada zazwyczaj na czerwiec, a zbiory odbywają się po 50-80 dniach od siewu. Groch ma charakterystyczną łuskę, która jest usuwana przez odpowiednio przystosowane do tego maszyny przemysłowe.
Sposób przygotowania grochy całego łuskanego:
Przed dodaniem grochu do potraw należy go odpowiednio przygotować. Należy go moczyć przez około 12 godzin. Po namoczeniu groch powinno się opłukać pod bierzącą wodą, po czym gotować przez około 10-20 minut bez przykrycia na dużym ogniu.
Z grochu całego łuskanego wiele osób sporządza tzw. hummus, czyli pastę, która nadaje się do smarowania pieczywa. Idealnie nadaje się do zup, dodatek do sałatek. Ze zmielonego grochu można też przygotować kotlety, które mają unikalny smak. Groch jest wykorzystywany w wielu wege restauracjach, gdyż przyrządza się z nich wiele potraw, a nawet ciasta czy inne desery.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- wartość energetyczna 293kcal
- białko 23,8g
- węglowodany 45,2g
- tłuszcz 1,4g
Kraj pochodzenia: Polska
Masa netto: według wybranej wagi
Producent: NATURAL EXPERT
P.P.H. Kamil Chojnowski
info@naturalexpert.pl
Informacje o alergenach:
Produkt może zawierać alergeny:
sezam, orzechy, gluten, seler, gorczyca
Przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu