GOŹDZIKI MIELONE
Składniki: goździk mielony .
Goździk wywodzi się od łacińskiego słowa "gwóźdź".
Uprawia się je w Brazylii, Indiach Zachodnich, na Mauritiusie, Madagaskarze, w Indiach, Sri Lance, Zanzibarze i Pembie.
Goździki to niedojrzałe i jeszcze nieotwarte pączki kwiatów tropikalnego drzewa goździkowego. Świeże mają kolor różowy, a suszone powstałe w procesie suszenia i odymiania są rdzawo-brązowe. Ich długość waha się od 12 do 16 mm. Przypominają małe gwoździe, ze stożkowym trzpieniem. Każdy z nich zakończony jest czterema spiczastymi pączkami kwiatowymi. Smak mają piekący, dzięki olejkowi znajdującemu się w pąkach w ilości 15–20%.
Jako pierwsi stosowali goździki w ziołolecznictwie Chińczycy. W III w.p. n. e. starożytni Chińczycy żuli przyprawę, aby odświeżyć oddech. Do Europy goździki dotarły dopiero w średniowieczu i od tamtej pory ich smak zyskał wielu zwolenników.
Bukiet: ciepły, ostry i aromatyczny,
Smak: Słodko gorzki, cierpki i silnie aromatyczny,
Skala ostrości: 5
Zastosowanie kulinarne goździków
W kuchni goździki stosuje się przeważnie do potraw słodkich i pikantnych. Doskonale pasują do pierników, ciasteczek, kompotów, kapusty, do buraczków, ryb, mięsa wołowego, wieprzowego, baraniny, dziczyzny, potraw z grzybów, drobiu. Goździki są używane, jako przyprawa do kompotów, konfitur, marynat i deserów, a także potraw z ryżu.
Goździki mielone są bardzo aromatyczne, dlatego należy używać je z umiarem, aby nie zdominowały smaku potrawy, czy deseru.
Przyprawa umieszczona została w bezpiecznym i wygodnym opakowaniu z zamknięciem strunowym, dzięki czemu możemy je wielokrotnie otwierać i zamykać, bez obaw przed utratą aromatu.
Kraj pochodzenia: Polska
Masa netto: według wybranej wagi
Producent:
NATURAL EXPERT
PPH Kamil Chojnowski
info@naturalexpert.pl
Informacja o alergenach:
Produkt może zawierać alergeny:
sezam, orzechy, gluten, seler, gorczyca
Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu