GORCZYCA CZARNA ZIARNO
Składniki: ziarno gorczycy czarnej
Gorczyca czarna pozyskiwana jest z dojrzałych łuszczyn kapusty czarnej (łac. Brassica nigra), która rośnie prawie w całej Europie oraz w zdecydowanej większości krajów Azji i część Afryki północnej, skąd do nas przybyła.
Kapusta czarna to roślina z rodziny kapustowatych. Osiąga ona wysokość od 50 do 250 centymetrów. Jej łodygę porastają ciemnozielone liście o poszarpanych krawędziach. Kwitnące latem kwiaty są niewielkich rozmiarów i przybierają wyrazistą żółtą barwę. Owocem kapusty czarnej jest okrągła łuszczyna, wewnątrz której znajdują się ciemne ziarenka gorczycy
Nasiona gorczycy czarnej najczęściej wykorzystuje się je do wyrobu ostrej musztardy np. krymskiej oraz jako przyprawę do mięsa. Jest również składnikiem wielu mieszanek przypraw, w której skład wchodzą także kozieradka, koper, czarnuszka i kumin.
Nadaje charakteru marynatom i octowym zalewom. Wykorzystujemy ją między innymi podczas przyrządzania ogórków konserwowych, kapusty kiszonej i marynowanych grzybów. Gorczycą warto przyprawić również samodzielnie robione wędliny, domowy majonez i różnego rodzaju sałatki lub surówki. Gorczyca czarna często wykorzystywana jest w przepisach kuchni orientalnych. Używa się jej chociażby do zrobienia tradycyjnego indyjskiego sosu chutney oraz curry.
Kraj pochodzenia: Indie
Masa netto: według wybranej wagi
Producent:
NATURAL EXPERT
PPH Kamil Chojnowski
info@naturalexpert.pl
Informacja o alergenach:
Produkt może zawierać alergeny:
sezam, orzechy, gluten, seler, gorczyca
Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu