GARAM MASALA
Składniki: kolendra, papryka ostra, papryka słodka, kmin rzymski, kukurydza, cynamon, imbir, liść laurowy, kardamon, kminek, gałka muszkatołowa, goździk mielony, papryka - barwnik naturalny.
Garam masala to sucha mieszanka przypraw, używana najczęściej w Indiach oraz w różnych rejonach Azji. W Indiach, słowo „masala” odnosi się do każdego rodzaju przypraw, natomiast „garam” oznacza ciepło, – dlatego cała nazwa oznacza "gorące przyprawy." Mieszanka ta jest aromatyczna i ostra. Podkreśla smak potraw i jest uważana za składnik, dobrego samopoczucia.
Wielu kucharzy w kuchni używa garam masali podczas przyrządzania swoich potraw.
Garam masala dodawana jest pod koniec gotowania, dzięki czemu zachowuje wyraźny i ostry smak, który wnika w całą potrawę. Dodawana jest także do smażonych ciast i farszów w celu nadania potrawie dodatkowej ostrej nutki smakowej.
Przyprawa została umieszczona w bezpiecznym i wygodnym opakowaniu z zamknięciem strunowym, dzięki czemu możemy je wielokrotnie otwierać i zamykać, bez obaw przed utratą aromatu.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- wartość energetyczna 1931 kJ / 462 kcal
- tłuszcz 13,19 g
- w tym kwasy tłuszczowe 2,37 g
- węglowodany 59,84 g
- w tym cukry 1,1 g
- białko 11,24 g
- błonnik 29,25 g
- sól 0,16 g
Kraj pochodzenia: Polska
Masa netto: według wybranej wagi
Producent:
NATURAL EXPERT
PPH Kamil Chojnowski
info@naturalexpert.pl
Informacja o alergenach:
Produkt może zawierać alergeny:
sezam, orzechy, gluten, seler, gorczyca
Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu