GAŁKA MUSZKATOŁOWA MIELONA
Składniki: Zmielone gałki muszkatołowe
Gałka muszkatołowa to środek owocu muszkatołowca korzennego, rośliny wiecznie zielonego drzewa pochodzącego z Wysp Korzennych. Nie jest ona orzechem. Do Europy dotarła razem z krzyżowcami.
Nasiono gałki muszkatołowej otoczone jest w cętkowanym żółtym jadalnym owocu, podobnym do małej brzoskwini. Owoc dzieli się na pół aby odsłonić przypominającą sieć, jasno czerwoną osłonkę nasiona. Osłonkę tą zbiera się, suszy i sprzedaje jako macis. Pod osłonką znajduje się ciemne błyszczące wgłębienie, wewnątrz którego jest owalne nasionko – gałka muszkatołowa, którą tak przecież dobrze znamy. Ma ona kształt owalu o ok. 27 mm długości, lekko pomarszczona, ciemnobrązowa na zewnątrz, jasnobrązowa wewnątrz.
Można kupić ją w całości bądź mieloną o słodkim, aromatycznym, ciepłym orzechowym smaku.
Zastosowanie :
Gałka muszkatołowa związana jest z potrawami słodkimi i ostrymi – ciastami, puddingami, kremami, ciastkami i pikantnymi ciastami. Świetnie komponuje się z wieloma odmianami serów oraz jest dodatkiem do sufletów i sosów serowych. Znakomicie pasuje w połączeniu z pomidorami, kurczakiem i czarną i czerwoną fasolką. Dopełnia smak potraw z jajek i warzyw takich jak kapusta, szpinak, brokuł, fasola, cebula i oberżyna. Nadaje smak potrawom bliskiego wschodu z jagnięciny. Jest niezastąpionym dodatkiem do licznych grzanych win i poncz.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- wartość energetyczna 2272 kJ / 543 kcal
- tłuszcz 36,3 g
- w tym kwasy tłuszczowe 25,9 g
- węglowodany 49,3 g
- w tym cukry 28,5 g
- błonnik 20,8 g
- białko 5,8 g
- sól 0,04 g
Kraj pochodzenia: Indonezja
Masa netto: według wybranej wagi
Producent:
NATURAL EXPERT
PPH Kamil Chojnowski
info@naturalexpert.pl
Informacja o alergenach:
Produkt może zawierać alergeny:
sezam, orzechy, gluten, seler, gorczyca
Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu