Kategorie

FASOLA MUNG - NATURAL EXPERT

cena: 9,38 PLN
Dostępność:
dostępny
Waga:

Koszt wysyłki:

Darmowa wysyłka !!!

Na zakupy powyżej 150 zł

Czas wysyłki: na drugi dzień roboczy
Producent: NATURAL EXPERT
Opis produktu

Maleńkie, drobne fasolki o średnicy ok 3 mm w kolorze zielonym - nazywana przez niektórych „złotą fasolką”. Pasuje do wielu dań, można łączyć z warzywami, idealna na kiełki

Fasola mung (mungo) to maleńkie, drobne fasolki o długości od 2 do 4 mm w kolorze ciemnozielonym nazywana przez niektórych „złotą fasolką”.

Jest bardzo delikatna w smaku. Można dowolnie łączyć ją z warzywami, pasuje do wielu dań. Polecana jest szczególnie w kuchni wegetariańskiej, z uwagi na dużą zawartość białka, który pełni w organizmie rolę strukturalną i wpływa na utrzymanie prawidłowego stanu, wzrostu i funkcji tkanek takich jak skóra, tkanki mięśni i kości, organy wewnętrzne, włosy i paznokcie

W Polsce coraz częściej spożywa się wyhodowane z niej kiełki fasoli mung.

W tym celu nasiona fasolki należy namoczyć przez 8 godzin w wodzie, a następnie umieścić w kiełkownicy lub słoiku zamkniętym gazą lub lnianym woreczku, który zawieszamy nad zlewem. Po 3-6 dniach kiełki będą gotowe. Świetnie nadają się do sałatek, kanapek czy wegańskich burgerów.

Jedząc kiełki przyczyniamy się do obniżenia poziomu złego cholesterolu LDL. Zawierają dużo antyutleniaczy, które zapobiegają nowotworom i chorobom serca. Są bogatym źródłem witaminy K, która niweluje takie dolegliwości jak pękające naczynka, częste krwotoki z nosa czy zaburzenia krzepnięcia krwi.

 

Fasola mungo jest bogatym źródłem:

  • błonnika 100 g gotowanej bez soli fasolki zaspokaja 61 % dziennego zapotrzebowania, a przecież jest to składnik potrzebny do prawidłowej pracy przewodu pokarmowego,

  • łatwo przyswajalnego białka (28 %),) co czyni z niej idealny produkt dla wegetarian, ale także mięsożerców, bo dostarcza znacznie mniej tłuszczu niż mięso.

  • witaminy B9 (80 %), manganu (30 %) i magnezu (24 %), korzystnie wpływającego na układ nerwowy – łagodzi stres i napięcie psychiczne.

  • Zawiera też szereg witamin B1, B2, B5, B6, czyli kwasu foliowego, K, E, A i witaminę C, która wzmacnia system odpornościowy organizmu, przyspiesza gojenie się ran, pomaga zachować dobry stan naczyń krwionośnych i tkanki kostnej

  • składników mineralnych (fosfor, żelazo, miedź, potas, cynk, selen, który ze względu na właściwości antyoksydacyjne może wpływać na zmniejszenie ryzyka powstawania i rozwoju miażdżycy)

  • wapnia niezbędnego do budowy zdrowych kości i zębów jak również do właściwego funkcjonowania układu nerwowego i krwiotwórczego.

  • Zawiera vitexin i isovitexin, dwa składniki o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym.

  • Zawarte w fasolce mung izoflawony mogą być alternatywą w terapii hormonalnej stosowanej podczas menopauzy (łagodzą np. uderzenia gorąca).

 

Jest też znana ze swych zdolności usuwania wszelkich toksyn z organizmu. Ma dobroczynny wpływ na wątrobę i woreczek żółciowy. Stosuje się ją w leczeniu zatruć pokarmowych, zatruć ołowiem i pestycydami. Wskazana jest przy czyrakach, udarach słonecznych i zapaleniu spojówek jak również w leczeniu wysokiego ciśnienia, kwasicy oraz owrzodzeń żołądkowo-jelitowych. Reguluje temperaturę ciała, zapobiega udarom.

 

Sposób gotowania fasoli mung:

Przed gotowaniem fasolę mung moczymy na gorąco: zalewamy wrzącą wodąi pozostawiamy na 2–3 godziny. Można też namoczyć ją w zimnej wodzie i pozostawić na całą noc. Po czym odsączamy

Przekładamy do wrzącej wody. Gotujemy w świeżej wodzie przez 40 minut. 

Przez pierwsze 10 minut trzymamy na dużym ogniu w celu rozłożenia toksycznych substancji. Co jakiś czas szumujemy pianę. Wodę solimy na początku gotowania (1–2 łyżeczki na 1 litr wody). Dodatki takie jak ocet czy sok z cytrynu dodajemy pod koniec gotowania, nie należy robić tego wcześniej, ponieważ stanie się ona twarda. Fasolki podczas gotowania nie przykrywamy! Fasolka jest gotowa, jeśli rozpada się pod naciskiem widelca.

 

Pochodzenie surowca: Birma

Parametry
Podstawowe
BEZ GLUTENU (w składnikach):Tak
ZAWARTOŚĆ CUKRU:Bez dodatku cukru
ZAWARTOŚĆ KONSERWANTÓW:Bez konserwantów
KRAJ PRODUCENTA:Polska
NATURAL EXPERT:Taki
WEGAŃSKI:Tak
WEGETARIAŃSKI:Tak
Komentarze
Ten produkt nie posiada jeszcze komentarzy

Klienci którzy kupili ten produkt, kupili również


Kontakt ze sklepem