Kategorie

FASOLA MUNG - NATURAL EXPERT

cena: 9,09 PLN
Dostępność:
dostępny
Waga:

Koszt wysyłki:

Darmowa wysyłka !!!

Na zakupy powyżej 150 zł

Czas wysyłki: na drugi dzień roboczy
Producent: NATURAL EXPERT
Opis produktu


FASOLA MUNG 

Składniki: Fasola mung

Maleńkie, drobne fasolki o średnicy ok 3 mm w kolorze zielonym - nazywana przez niektórych „złotą fasolką”. Pasuje do wielu dań, można łączyć z warzywami, idealna na kiełki

Fasola mung (mungo) to maleńkie, drobne fasolki o długości od 2 do 4 mm w kolorze ciemnozielonym nazywana przez niektórych „złotą fasolką”.

Jest bardzo delikatna w smaku. Można dowolnie łączyć ją z warzywami, pasuje do wielu dań. 

W Polsce coraz częściej spożywa się wyhodowane z niej kiełki fasoli mung.

W tym celu nasiona fasolki należy namoczyć przez 8 godzin w wodzie, a następnie umieścić w kiełkownicy lub słoiku zamkniętym gazą lub lnianym woreczku, który zawieszamy nad zlewem. Po 3-6 dniach kiełki będą gotowe. Świetnie nadają się do sałatek, kanapek czy wegańskich burgerów.

Jest też znana ze swych zdolności usuwania wszelkich toksyn z organizmu. Ma dobroczynny wpływ na wątrobę i woreczek żółciowy. Stosuje się ją w leczeniu zatruć pokarmowych, zatruć ołowiem i pestycydami. Wskazana jest przy czyrakach, udarach słonecznych i zapaleniu spojówek jak również w leczeniu wysokiego ciśnienia, kwasicy oraz owrzodzeń żołądkowo-jelitowych. Reguluje temperaturę ciała, zapobiega udarom.

Sposób gotowania fasoli mung:

Przed gotowaniem fasolę mung moczymy na gorąco: zalewamy wrzącą wodąi pozostawiamy na 2–3 godziny. Można też namoczyć ją w zimnej wodzie i pozostawić na całą noc. Po czym odsączamy.

Przekładamy do wrzącej wody. Gotujemy w świeżej wodzie przez 40 minut. 

Przez pierwsze 10 minut trzymamy na dużym ogniu w celu rozłożenia toksycznych substancji. Co jakiś czas szumujemy pianę. Wodę solimy na początku gotowania (1–2 łyżeczki na 1 litr wody). Dodatki takie jak ocet czy sok z cytrynu dodajemy pod koniec gotowania, nie należy robić tego wcześniej, ponieważ stanie się ona twarda. Fasolki podczas gotowania nie przykrywamy! Fasolka jest gotowa, jeśli rozpada się pod naciskiem widelca.

Zastosowanie:
- do sałatek;
- do pasztetów;
- do zup;
- dodatek do dań jednogarnkowych.


Wartość odżywcza w 100 g produktu:
 Wartość energetyczna 1334 kJ / 318 kcal
Tłuszcz  1.15 g
 w tym kwasy nasycone 0.3 g
Węglowodany 44 g
 w tym cukry 6.6 g
Białko 23,86 g
Sól  0.04 g
 

 

Kraj pochodzenia: Birma
Masa netto:  według wybranej wagi

Producent: NATURAL EXPERT

P.P.H. Kamil Chojnowski

info@naturalexpert.pl
 

Produkt może zawierać alergeny:
sezam, orzechy, gluten, seler, gorczyca
Przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu

Parametry
Podstawowe
BEZ GLUTENU (w składnikach):Tak
ZAWARTOŚĆ CUKRU:Bez dodatku cukru
ZAWARTOŚĆ KONSERWANTÓW:Bez konserwantów
KRAJ PRODUCENTA:Polska
NATURAL EXPERT:Taki
WEGAŃSKI:Tak
WEGETARIAŃSKI:Tak
Komentarze
Ten produkt nie posiada jeszcze komentarzy

Klienci którzy kupili ten produkt, kupili również


Kontakt ze sklepem