FASOLA JAŚ MAŁY
Składniki: Fasola Jaś mały.
Wbrew niektórym opiniom fasola Jaś mały wcale nie tuczy, nie powoduje też wzdęć, czy bóli brzucha – pod warunkiem, że odpowiednio ją ugotujemy i ograniczymy z potrawy tłuste, ciężkie dodatki, typu kiełbasa, boczek, czy zasmażka.
Sposób przyrządzania fasoli piękny jaś:
Fasola nie należy do pokarmów lekkostrawnych, ponieważ zawiera lektyny, blokujące na jakiś czas trypsynę, która jest głównym enzymem trawiących białko roślinne. Aby zapobiec tym kłopotom należy ją moczyć, co najmniej 1-2 godziny w gorącej wodzie. Aby utrzymać temperaturę wody, trzeba, co jakiś czas dolewać wrzątku. Po 2 godzinach fasolę można wrzucić do świeżej zimnej wody i ugotować.
Inny sposób na wypłukanie siarki z fasoli to zalanie nasion zimną wodą i zagotowanie. Gdy woda zacznie wrzeć, można ją wylać, a następnie wszystko powtórzyć. Jeżeli dwukrotne zagotujemy wodę z fasolą sprawi, to, że stanie się ona mniej ciężkostrawna i nie będą nam dokuczać wzdęcia.
Fasolę Jaś mały dodajemy do zupy, sałatki, pasztetu, pasty, dania jednogarnkowego z dodatkiem mięsa, grzybów i warzyw oraz „fasolki po bretońsku”.
Najlepiej pasują do niej przyprawy takie jak: majeranek, kminek i tymianek, czyli zioła pobudzające procesy trawienne.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna 370 kcal / 1562 kJ
Tłuszcz 1.6 g
w tym kwasy nasycone 0.2 g
Węglowodany 61 g
w tym cukry 2.5 g
Białko 21,40 g
Sól 0,05 g
Kraj pochodzenia: Polska
Masa netto: według wybranej wagi
Producent: NATURAL EXPERT
P.P.H. Kamil Chojnowski
info@naturalexpert.pl
Informacje o alergenach:
Produkt może zawierać alergeny:
sezam, orzechy, gluten, seler, gorczyca
Przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu