Kategorie

FASOLA JAŚ MAŁY - NATURAL EXPERT

cena: 4,70 PLN
Dostępność:
dostępny
Waga:

Koszt wysyłki:

Darmowa wysyłka !!!

Na zakupy powyżej 150 zł

Czas wysyłki: na drugi dzień roboczy
Producent: NATURAL EXPERT
Opis produktu

Fasola Jaś mały nazywany też karłowatym (karłowatym), polski jaś, jaś piękny -to bogate źródło roślinnego białka. Ma nawet go więcej niż mięso.

W białku fasoli znajdują się spore ilości lizyny, która jest niezbędna do produkcji karnityny. Ta z kolei wykazuje korzystne działanie na organizm – wzmacnia serce, zapobiega chorobie niedokrwiennej, przeciwdziała zawałowi.

Powinny ją jeść osoby, które lubią spożywać mięso, ryby, jaja i produkty zbożowe, czyli pokarmy kwasotwórcze, ponieważ białko fasoli jest zasadotwórcze, dzięki temu pozwala zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Fasola zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych, dlatego pomaga dla cierpiących na nadkwasotę czy zgagę.

 

Jest bogatym źródłem witaminy B1, czyli tiaminy, która działa przeciwdepresyjnie, poprawia pamięć i zdolność logicznego myślenia. Witamina B2 wchodzi w skład enzymów, odgrywając zasadniczą rolę w procesie przemiany materii.

W fasoli ukryta jest lecytyna, która poprawia koncentrację oraz pamięć, wywiera ona korzystny wpływ na tkankę nerwową i mózg.

Nienasycone kwasy tłuszczowe, które zawiera fasola pomagają rozpuścić witaminę A mającą duże znaczenie dla zdrowia oczu i paznokci, witaminę D znaną, jako słoneczną, witaminę E oraz witaminę K niezbędną dla zapewnienia prawidłowego krzepnięcia krwi. Powinny o niej pamiętać kobiety przy obfitych krwawieniach menstruacyjnych.

 

Wbrew niektórym opiniom fasola Jaś mały wcale nie tuczy, nie powoduje też wzdęć, czy bóli brzucha – pod warunkiem, że odpowiednio ją ugotujemy i ograniczymy z potrawy tłuste, ciężkie dodatki, typu kiełbasa, boczek, czy zasmażka.

 

Sposób przyrządzania fasoli piękny jaś:

Fasola nie należy do pokarmów lekkostrawnych, ponieważ zawiera lektyny, blokujące na jakiś czas trypsynę, która jest głównym enzymem trawiących białko roślinne. Aby zapobiec tym kłopotom należy ją moczyć, co najmniej 1-2 godziny w gorącej wodzie. Aby utrzymać temperaturę wody, trzeba, co jakiś czas dolewać wrzątku. Po 2 godzinach fasolę można wrzucić do świeżej zimnej wody i ugotować.


Inny sposób na wypłukanie siarki z fasoli to zalanie nasion zimną wodą i zagotowanie. Gdy woda zacznie wrzeć, można ją wylać, a następnie wszystko powtórzyć. Jeżeli dwukrotne zagotujemy wodę z fasolą sprawi, to, że stanie się ona mniej ciężkostrawna i nie będą nam dokuczać wzdęcia.

 

Fasolę Jaś mały dodajemy do zupy, sałatki, pasztetu, pasty, dania jednogarnkowego z dodatkiem mięsa, grzybów i warzyw oraz „fasolki po bretońsku”.

Najlepiej pasują do niej przyprawy takie jak: majeranek, kminek i tymianek, czyli zioła pobudzające procesy trawienne.

 

Pochodzenie surowca: Polska

Parametry
Podstawowe
BEZ GLUTENU (w składnikach):Tak
ZAWARTOŚĆ CUKRU:Bez dodatku cukru
ZAWARTOŚĆ KONSERWANTÓW:Bez konserwantów
KRAJ PRODUCENTA:Polska
NATURAL EXPERT:Taki
WEGAŃSKI:Tak
WEGETARIAŃSKI:Tak
Komentarze
Ten produkt nie posiada jeszcze komentarzy

Klienci którzy kupili ten produkt, kupili również


Kontakt ze sklepem