FASOLA JAŚ DUŻY
Składniki: Fasola Jaś Duży
Fasola Jaś duży bardzo często gości na polskich stołach, i nic w tym dziwnego, ponieważ jest pyszna. Ma duże ziarna, co sprzyja wydajności i efektywności dania. Częsty składnik zup, sałatek, pasztetów, dań jednogarnkowych z dodatkiem mięsa, grzybów i warzyw oraz dań wegetariańskich, ale przede wszystkim fasolki po bretońsku. Najlepiej pasują do niej przyprawy takie jak: majeranek, kminek i tymianek, czyli zioła pobudzające procesy trawienne.
Sposób przyrządzenia:
Fasolę wsypujemy do garnka i zalewam poczwórną ilością wody. Moczymy 8-12 godzi. Najlepiej zostawić ją na noc. Generalnie zasada jest taka, że fasoli nie powinno się moczyć ponad 12 godzin, ponieważ po tym czasie zaczynają się procesy fermentacyjne. Rano odlewamy wodę, płuczemy fasolę i wlewam nową wodą. Poziom wody powinien sięgać na 3 palce nad fasolę. Garnek wstawiamy na gaz i zagotowujemy bez pokrywki jakieś 15 minut. Następnie przykrywam pokrywkę i gotuję 60-90 minut. Po 60 minutach wyławiamy jedną fasolę i próbujemy. Fasolę schładzamy w wodzie, w której się gotowała. Nie można odlać fasoli na sicie jak ziemniaków, ponieważ cała skórka na niej popęka. Fasolę zawsze solimy po ugotowaniu, wtedy ma miękką skórkę.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna 370 kcal / 1562 kJ
Tłuszcz 1.7 g
w tym kwasy nasycone 0.3 g
Węglowodany 62 g
w tym cukry 2.6 g
Białko 22 g
Sól 0.05 g
Kraj pochodzenia: Polska
Masa netto: według wybranej gramatury
Producent: NATURAL EXPERT
P.P.H. Kamil Chojnowski
info@naturalexpert.pl
Informacje o alergenach:
Produkt może zawierać alergeny:
sezam, orzechy, gluten, seler, gorczyca
Przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu