Kategorie

FASOLA CZARNA - NATURAL EXPERT

cena: 7,15 PLN
Dostępność:
dostępny
Waga:

Koszt wysyłki:

Darmowa wysyłka !!!

Na zakupy powyżej 150 zł

Czas wysyłki: na drugi dzień roboczy
Producent: NATURAL EXPERT
Opis produktu

Idealnie pasuje do wszelkich dań kuchni meksykańskiej, dodatek do zup, sałatek, znakomicie komponuje się z ostrymi przyprawami w pastach oraz w daniach z kukurydzą

Fasola czarna od niedawna zaczęła zastępować fasolę białą na polskich stołach, a to za sprawą świetnego smaku i dobroczynnego wpływu na nasz organizm.

Wywodzi się ona z terenów meksykańskich, w kuchni latynoamerykańskiej stanowi podstawowy składnik diety.

Po ugotowaniu jest smaczna. Idealnie pasuje do wszelkich dań kuchni meksykańskiej.

Świetna jest, jako dodatek do zup, sałatek, znakomicie komponuje się z ostrymi przyprawami w pastach oraz w daniach z kukurydzą.

Dodaje się ją do past kanapkowych, chilli con carne, nadzień do tortilli czy naleśników.

Z fasoli czarnej sporządzić smaczną zupę rozgotowując fasolę w warzywnym wywarze i doprawiając ostrymi przyprawami.

Czarna fasola jest bogatym źródłem białka (prawie 22 g/100 g) -ma go więcej niż mięso
i błonnika (15 g), który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu.


Zawiera także potas (1483 mg), fosfor (352 mg), magnez (171 mg), wapń (123 mg), cynk- dobroczynny zwłaszcza dla mężczyzn, i żelazo (5 mg) . Warto jeść ją w towarzystwie czerwonej papryki. Zawarte w niej antyoksydanty, chronią przed atakiem wolnych rodników i tym samym zapobiegają rozwojowi groźnych chorób i przedwczesnemu starzeniu.

Naukowcy w specjalistycznym czasopiśmie „Journal of Agricultural and Food Chemistry”, opublikowali, że czarna fasola zawiera aż 40 razy więcej przeciwutleniaczy niż fasola biała.

Odkryli również, że im ciemniejszy rodzaj fasoli, tym jest zdrowsza.

Z innych badań opublikowanych na łamach „American Journal of Clinical Nutrition” wynika, że u kobiet, które dodały do posiłku z fasolą witaminę C np. pół szklanki czerwonej papryki, wchłanianie żelaza było aż trzykrotnie większe. Podobno jedząc ją cztery razy w tygodniu, ryzyko wystąpienia chorób serca oraz rozwoju nowotworów spada aż o 22 proc.

To także bardzo dobre źródło witamin z grupy B, a szczególnie witaminy B1, czyli tiaminy, która działa przeciwdepresyjnie, poprawia pamięć i zdolność logicznego myślenia.

Sole mineralne takie jak miedź, wapń, potas i cynk, także w niej są zawarte. Jest bogata w błonnik i kwasy omega-3 i kwas foliowy.

W medycynie chińskiej przypisuje się jej skuteczne działanie w przypadkach chrypy, zapalenia krtani, kamieni nerkowych, moczenia się, problemów z oddawaniem moczu oraz uderzeń gorąca podczas menopauzy.

Sposób gotowania czarnej fasoli:

Fasolę po opłukaniu należy namoczyć na 12-15 godzin ( najlepiej na noc), następnie ogrzać w tejże wodzie, a gdy się pokaże piana, wodę odlać i zalać gorącą, w której będziemy gotować aż do miękkości jakieś 60 minut.

Parametry
Podstawowe
BEZ GLUTENU (w składnikach):Tak
ZAWARTOŚĆ CUKRU:Bez dodatku cukru
ZAWARTOŚĆ KONSERWANTÓW:Bez konserwantów
KRAJ PRODUCENTA:Polska
NATURAL EXPERT:Taki
WEGAŃSKI:Tak
WEGETARIAŃSKI:Tak
Komentarze
Ten produkt nie posiada jeszcze komentarzy

Klienci którzy kupili ten produkt, kupili również


Kontakt ze sklepem