ERYTROL (ERYTRYTOL)
Składniki: erytrol.
Nie podnosi poziomu glukozy we krwi człowieka. Jest również w wysokim stopniu pozbawiony kalorii. Słodzik ten występuje głównie w owocach takich jak gruszki czy winogron oraz w wodorostach. Powstaje on poprzez proces fermentacji i oczyszczenie glukozy, zawartej w roślinach czy owocach , za pomocą specjalnie dobranych drożdży. Wyglądem przypomina zwykły cukier biały, jednak ma nieco drobniejsze kryształki i jest mniej słodki w smaku. Charakterystyczne dla owego słodziku jest to, że w ustach daje delikarne uczucie chłodu i nie zmienia smaku potraw. ERYTRYTOL idealnie skomponuje się z kawą oraz herbatą czy też wypiekami. Jest również stosowany jako substancja słodząca w przemyśle spożywczym. Głównie dodawany jest do galaretel, lodów, owoców kandyzowanych, gum do żucia, a nawet do suplementów diety. Można go też odnaleźć w jogurtach czy napojach. Ponad to jest stosowany jako zagęszczacz, wzmacniacz aromatu oraz substancja podtrzymująca barwę i konsystencję danego produktu spożywczego.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- wartość energetyczna 0,0-0,2 kJ / kcal
- tłuszcz 0g
- węglowodany 98,98g
- białko 0g
- sól 0g
Kraj pochodzenia: Chiny
Masa netto: według wybranej gramatury
Producent:
NATURAL EXPERT
PPH Kamil Chojnowski
info@naturalexpert.pl
Informacja o alergenach:
Produkt może zawierać alergeny:
sezam, orzechy, gluten, seler, gorczyca
Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu