CIECIERZYCA GRUBA
Składniki: Ciecierzyca duża
Przedstawiona tu indyjska odmiana ciecierzycy jest dobrze wyrośnięta, po ugotowaniu dodatkowo pęcznieje i uzyskuje się kulki o średnicy ok 1 cm. Ciecierzyca, nazywana inaczej cieciorką, grochem białym lub grochem włoskim, posiada wiele właściwości zdrowotnych i odżywczych. Cieciorka to jasno pomarańczowe ziarenka o nierównym kształcie, przypominające orzeszki. Przedstawiona tu indyjska odmiana ciecierzycy jest dobrze wyrośnięta, po wstępnym ugotowaniu i późniejszym opieczeniu w piekarniku lub prościej na patelni - stanowi niezłą alternatywę dla tradycyjnych chipsów i niezdrowych przekąsek.
Jak gotować ciecierzycę?
Ciecierzycę zalewamy zimną wodą w garnku i odstawiamy na całą noc. Należy pamiętać, że pod wpływem wody ziarna napęcznieją, dlatego naczynie powinno być większe. Następnie rano ją odcedzamy i płuczemy w zimnej wodzie. Zalewamy kolejny raz wodą w proporcji 1: 3. Jedna miarka ciecierzycy, 3 miarki wody, i gotujemy około godziny i dziesięciu minut. Po tym czasie solimy.
Tak ugotowana cieciorka to świetny dodatek do sałatek, zup, dań jednogarnkowych, czy sosów. Przy jej pomocy można wyczarować wiele pysznych i zdrowych dań. Jedną z najczęściej spożywanych potraw jest pasta zwana hummus podawana z pieczywem. Przepis na jej zrobienie można znaleźć na stronach internetowych.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna 1284 kJ / 305,00 kcal
Tłuszcz 5.4 g
w tym kwasy nasycone 0.6 g
Węglowodany 49.6 g
w tym cukry 2.6 g
Białko 22 g
Sól 0.1 g
Kraj pochodzenia: Indie
Masa netto: według wybranej gramatury
Producent:
NATURAL EXPERT
P.P.H. Kamil Chojnowski
info@naturalexpert.pl
Informacje o alergenach:
Produkt może zawierać alergeny:
sezam, orzechy, gluten, seler, gorczyca
Przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu