Witamy w sklepie Gryczanka.pl!Przyszykowaliśmy dla Ciebie specjalny rabat w wysokości 10 zł na pierwsze zakupy w naszym sklepie. Wystarczy że poniżej wprowadzisz swój adres email i wyślemy do Ciebie kod rabatowy.

Wykorzystałeś już kod rabatowy.
Podany email jest niepoprawny.
Kod rabatowy został wysłany na maila.


Promocja dotyczy wyłącznie nowych klientów.
Kategorie

CIECIERZYCA GRUBA - NATURAL EXPERT

cena: 7,50 PLN
Dostępność:
dostępny
Waga:

Koszt wysyłki:

Darmowa wysyłka !!!

Na zakupy powyżej 150 zł

Czas wysyłki: na drugi dzień roboczy
Kod kreskowy: 5902666905277
Producent: NATURAL EXPERT
Opis produktu

Przedstawiona tu indyjska odmiana ciecierzycy jest dobrze wyrośnięta, po ugotowaniu dodatkowo pęcznieje i uzyskuje się kulki o średnicy ok 1 cm

Ciecierzyca, nazywana inaczej cieciorką, grochem białym lub grochem włoskim, posiada wiele właściwości zdrowotnych i odżywczych.

Cieciorka to jasno pomarańczowe ziarenka o nierównym kształcie, przypominające orzeszki. Zapobiegające zaparciom, pomagające, gdy chcemy schudnąć, a także obniżające ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.

Nade wszystko przez niektórych uważana jest za afrodyzjak. 

Przedstawiona tu indyjska odmiana ciecierzycy jest dobrze wyrośnięta, po wstępnym ugotowaniu i późniejszym opieczeniu w piekarniku lub prościej na patelni - stanowi niezłą alternatywę dla tradycyjnych chipsów i niezdrowych przekąsek.

 


Właściwości cieciorki:

Jest skarbnicą białka, w 100 g ugotowanej ciecierzycy jest aż 8,86 g białka, które przypomina pełnowartościowe białko pochodzące z mięsa, i dlatego jest warzywem szczególnie istotnym w diecie wegetariańskiej.

Dostarcza tych aminokwasów, których nie posiadają białka znajdujące się w produktach zbożowych. W takiej sytuacji wystarczy połączyć ciecierzycę z innymi produktami roślinnymi, aby stworzyć źródło pełnowartościowego białka.

 

W 100 gramach cieciorki znajdziemy 24% dziennego zapotrzebowania na fosfor, który odgrywa w organizmie wiele funkcji. Współuczestniczy w mineralizacji kości i zębów, odgrywa ważną rolę w przemianach tłuszczu i węglowodanów, pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej.

Cieciorka to również źródło potasu, jego najważniejszą funkcją jest kontrola ciśnienia krwi, pracy nerek oraz regulowanie gospodarki wodno-elektrolitowej. Zjadając 100 gram ziaren dostarczamy organizmowi 6% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek.

Zawarty w ziarnach cynk, wzmacnia odporność i poprawia kondycję włosów i paznokci.

Witamina B9, jest niezbędnym elementem warunkującym prawidłowy wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek naszego organizmu.

Żelazo, od którego zależy poziom czerwonych ciałek krwi oraz prawidłowa praca serca to 22% w 100 gramach produktu.

Natomiast magnez, który wzmacnia mięśnie i przede wszystkim działa uspakajająco to 14% w 100 gramach ziaren.

 

Jak gotować ciecierzycę?

Ciecierzycę zalewamy zimną wodą w garnku i odstawiamy na całą noc. Należy pamiętać, że pod wpływem wody ziarna napęcznieją, dlatego naczynie powinno być większe. Następnie rano ją odcedzamy i płuczemy w zimnej wodzie. Zalewamy kolejny raz wodą w proporcji 1: 3. Jedna miarka ciecierzycy, 3 miarki wody, i gotujemy około godziny i dziesięciu minut. Po tym czasie solimy.

Tak ugotowana cieciorka to świetny dodatek do sałatek, zup, dań jednogarnkowych, czy sosów.

Przy jej pomocy można wyczarować wiele pysznych i zdrowych dań.

 

Jedną z najczęściej spożywanych potraw jest pasta zwana hummus podawana z pieczywem. Przepis na jej zrobienie można znaleźć na stronach internetowych.

 

 

 

Parametry
Podstawowe
BEZ GLUTENU (w składnikach):Tak
ZAWARTOŚĆ CUKRU:Bez dodatku cukru
ZAWARTOŚĆ KONSERWANTÓW:Bez konserwantów
KRAJ PRODUCENTA:Polska
NATURAL EXPERT:Taki
Komentarze
Ten produkt nie posiada jeszcze komentarzy

Klienci którzy kupili ten produkt, kupili również


Kontakt ze sklepem