ALGI MORSKIE SUSZONE NORI
Składniki: algi moskie Nori* (Porphyra spp.)
*certyfikowany składnik ekologiczny
Produkt wytworzony z wodorostów Nori, zebrany ręcznie w środowisku naturalnym, odwodniony w niskiej temperaturze (poniżej 40°C), pocięty i zapakowany.
Pieczone mogą być spożywane jako przekąska.
Pieczone i rozdrobnione jako przyprawa.
Gotowane jako dodatek do zup, kremów, krokietów, placków, a także jajecznicy, ryżu czy gulaszu.
Najbardziej lekkostrawne, o czerwonej barwie. Zawierają najwięcej białka spośród wszystkich wodorostów oraz uważane są za najsmaczniejsze.
Suszone w temperaturze poniżej 42°C.
Sposób przygotowania: Moczyć w wodzie przez 5 minut.
Po namoczeniu Nori powiększa objętość do czterech razy w stosunku do swojej suchej wagi.
Gotować według uznania ok. 5 minut. Można też przygotować w piekarniku lub na patelni.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 306 kcal / 909 kJ;
Tłuszcz: 1,1 g;
W tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0,49 g;
Węglowodany: 7,1 g;
W tym cukry: < 0,5 g;
Błonnik: 22,9 g;
Białko: 33,2 g;
Sód: 0,7 g
Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Producent: Porto Muinos
Masa: 25g
Kraj pochodzenia: Hiszpania