Kategorie

AGAR-AGAR - NATURAL EXPERT

cena: 9,18 PLN
Dostępność:
dostępny
Waga:

Koszt wysyłki:

Darmowa wysyłka !!!

Na zakupy powyżej 150 zł

Czas wysyłki: na drugi dzień roboczy
Producent: NATURAL EXPERT
Opis produktu

Agar- agar jest to substancja żelująca pochodzenia roślinnego.

Wytwarzany jest z krasnorostów (Rhodophyta), wydobywanych głównie u wybrzeży Japonii. Podobno w japońskiej sztuce kulinarnej tradycja jego stosowania sięga połowy XVII wieku.

W czasie ostatnich lat znacząco wzrosło zapotrzebowanie na niego. Jest całkowicie naturalny, bezwonny i bezsmakowy.

Agar - agar jest używany zazwyczaj, jako bezkaloryczny substytut żelatyny


Jeśli jesteś wegetarianinem lub nie lubisz używać żelatyny, (czyli produktu pochodzącego z uboju zwierząt) agar jest właśnie dla Ciebie. Nie musisz już rezygnować z jedzenia galaretek lub rzeczy, które potrzebują tężenia. Przy jego pomocy o wiele łatwiej zrobisz ulubiony deser.


Zawiera wapń, żelazo, tłuszcze omega-3, kwas foliowy, witaminy K, E i B6. Agar-agar ma także właściwości wspomagające pracę układu trawiennego. Ze względu na zdolność do pęcznienia i wiązania wody jest lekko przeczyszczający. Aż w 70% składa się z błonnika pokarmowego, dlatego polecany jest osobom na diecie odchudzającej.
Tężeje już w 32-35 °C, czyli w temperaturze pokojowej, natomiast rozpuszcza się dopiero w 85°C, dlatego świetnie sprawdza się w daniach na ciepło, podczas gdy odporność żelatyny sięga jedynie 37°C.

Bez obaw przy pomocy agaru można przyrządzać desery w upalne dni takie jak sernik na zimno czy panna cotta.


Czas tężenia galaretek z agarem jest o wiele krótszy niż tych tradycyjnych. Są też bardziej elastyczne, dlatego nie ma obawy, że nadając im różne formy popękają.
W wielu domach stosuje się go do lekkich ciast, galaretek, budyniów, lizaków, żelek.

Można rozpuszczać go w wodzie, wywarach warzywnych, owocowych jak i sokach.
W przemyśle spożywczym stosuje się go do produkcji ptasiego mleczka, galaretek, dżemów.

SPOSOBY UŻYWANIA AGARU:

Aby przygotować agar należy rozpuścić go w wodzie (podobnie jak żelatynę) i pozostawić na około 5 minut, następnie gotować przez minimum 10 minut w celu pozbycia się specyficznego rybiego posmaku. Po tym procesie jego smak jest neutralny.

Do galaretek deserowych tak zwanych lekkich stosuje się najczęściej 2, 5 łyżeczki agaru na 1 litr płynu.

Natomiast galaretka garmażeryjna potrzebuje około 3, 5 agaru na 1 litr płynu.

Galaretkę z agar ? agar możemy ponownie podgrzać, gdy np. wyjdzie nam za rzadka, dodać więcej proszku, natomiast, gdy jest za gęsta dodać więcej wywaru i ponownie schłodzić.

Możemy kilkukrotne zmieniać konsystencję agaru bez utraty jego właściwości.

Parametry
Podstawowe
BEZ GLUTENU (w składnikach):Tak
ZAWARTOŚĆ CUKRU:Bez dodatku cukru
ZAWARTOŚĆ KONSERWANTÓW:Bez konserwantów
KRAJ PRODUCENTA:Polska
NATURAL EXPERT:Taki
WEGAŃSKI:Tak
WEGETARIAŃSKI:Tak
Komentarze
Ten produkt nie posiada jeszcze komentarzy

Klienci którzy kupili ten produkt, kupili również


Kontakt ze sklepem