Kategorie

NERKOWCOWE DARY NATURY

Nerkowce to orzeczy, które potocznie zwane są orzechami bombajskimi. Dawniej cenione jedynie w Brazylii - dziś na całym świecie. Dlaczego tak wysoka cena orzecha, który jest tak dobroczynny dla organizmu człowieka? Jest to jedyny rodzaj, który wciąż rozłupuje się rękoma. 

Skupmy się, więc na wartościach. Otóż, orzechy nerkowca zawierają najwięcej selenu, magnezu oraz fosforu. Osoby mające problem z niedoborem tych trzech minerałów powinny systematycznie spożywać nerkowce. Magnez jest ważnym minerałem, ze względu na wzmacnianie kości. Żelazo, zawarte w orzechach, wspomaga produkcję hemoglobiny, która jest istotna przy transporcie tlenu z płuc do reszty ciała. 

Co ciekawego można sporządzić z tych pysznych orzechów? Przedstawiamy kilka propozycji.
- wspaniały dodatek do owsianek;
- przekąska;
- dodatek do kremów;
- dodatek do sałatek.

Zrób to sam - śmietanka z nerkowców

Składniki:
- 1 szklanka nerkowców 
- 0,5 szklanki wody z ogórków kiszonych
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli i pieprzu
- 1 pęczek szczypiorku

Wykonanie:
Nerkowce namoczyć przez całą noc. Po odsączeniu zblendować z pozostałymi składnikami bez przypraw. Przyprawy, czyli pieprz i sól należy dodać na koniec, aby zachowały smak i aromat. 

Tak przygotowaną śmietanką możesz polać pieczone ziemniaki lub po prostu dodać do sałatki. 

Smacznego! :)


 


Kontakt ze sklepem