Kategorie

LENIWE DANIE

Ponury dzień, a w mojej kuchni gorąco. Króluje dziś soczewica czerwona, która powinna zagościć w każdym domu. Mianowicie nie tylko ze względu na smak, ale również dzięki wartościom tych oto ziarek. 
 
Soczewica bez wątpienia pochodzi z roślin strączkowych, które jak wiadomo są skarbnicami witamin. Głównie zwraca na siebie uwagę przez latwo przyswajalne białko oraz kwas foliowy ważny i niezbędny w życiu przyszłych mam. Istnieje wiele rodzai soczewicy, które różnią się nie tylko wyglądek, ale również wartościami oraz sposobem przyrządzenia. Czerwona należy do grupy najprostrzych i najszybszych w przygotowaniu i być może dlatego jest najbardziej znana. 

Nasuwa się pytanie: dlaczego to właśnie czerwona? Otóż ważną sprawą jest to, że głównie wegetarianie i weganie powinni o niej pamiętać, gdyż idealnie odpowiada zasobem substancji wielu innym produktom pochodzenia zwierzęcego. Dodatkowo jest bogatym źródłem witamin B oraz K. Dzięki zawartości potasu działa korzystnie na niwelowanie złego cholesterolu, a tym samym zapobiega nadciśnieniu. Soczewica czerwona jest lekkostrawna, dlatego osoby z problemami  żołądkowymi oraz jelitowymi powinny zwrócić na nią szczególną uwagę. Polecana jest również osobom dążącym do utraty wagi - jest wyjątkowo nisko kaloryczna. 

Spaghetti z soczewicą czerwoną jest jedną z najprostszych potraw jakie znam, dlatego na leniwe poniedziałki jest wprost idealna! 

Potrzebujesz:
- soczewica czerwona 1/2 szklanki (firma Natural Expert 1kg 7,50zł)
- 400 g makaronu spaghetti (Sammils)
- 1 papryka czerwona
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- fasola czerwona w puszce
- odrobina żółtego sera
- szczypta : pieprzu ziołowego, ziół prowansalskich i oregano
- olej rzepakowy (firma OlVita 500 ml 14,60zł)

Soczewicę gotujemy na małym ogniu około 5 minut, po czym dodajemy do tuszonych pomidorów, fasoli i papryki z olejem rzepakowym. Następnie dodajemy przyprawy. Tak przygotowany sos nakładamy na ugotowany makaron posypując serem i koperkiem. 

Smacznego!


Kontakt ze sklepem