Składniki: cukier z brzozy (substancja słodząca)
Ksylitol to oryginalny, konfekcjonowany cukier pochodzący z brzozy. Jest to rodzaj słodzika zastępujący zwykły, biały cukier. Uzyskuje się go najczęściej z kory brzozy. Można go znaleźć w owocach takich jak: truskawkach, jagodach, malinach, śliwkach czy gruszkach. Także ludzki organizm produkuje ksylitol w niewielkich ilościach. Swoim wyglądem i smakiem niczym nie różni się od zwykłego cukru, również jest biały i słodki. Dopiero po wzięciu go do ust i uważnej konsumpcji można wyczuć jego lekko miętowy aromat.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- wartość energetyczna 1000kJ / 240 kcal
- tłuszcz 0 g (w tym kwasy tłuszczowe nienasycone 0g)
- węglowodany 99,8g (w tym cukry 0,2g)
- białko 0 g
- sól 0,01 g
- błonnik 0 g
Uwagi: Bez stopniowego przyzwyczajenia organizmu do ksylitolu można wywołać efekt przeczyszczenia. Nie można podawać go dzieciom poniżej 3 roku życia.
Zalecane dzienne spożycie: Zalecane dzienne spożycie ksylitolu to 40 g dla osoby dorosłej. Po dłuższym czasie używania można je zwiększyć, ponieważ w organizmie człowieka wzrasta ilość wytwarzanych enzymów. Porcje należy zwiększać stopniowo, zaczynając od połowy łyżeczki do herbaty.
Przechowywanie: Przechowywać w suchym, szczelnym opakowaniu.