Witamy w sklepie Gryczanka.pl!Przyszykowaliśmy dla Ciebie specjalny rabat w wysokości 10 zł na pierwsze zakupy w naszym sklepie. Wystarczy że poniżej wprowadzisz swój adres email i wyślemy do Ciebie kod rabatowy.

Wykorzystałeś już kod rabatowy.
Podany email jest niepoprawny.
Kod rabatowy został wysłany na maila.


Promocja dotyczy wyłącznie nowych klientów.
Kategorie

Konfiturowy zawrót głowy

Zaczął się piękny lipiec. Być może pogoda nie do końca jest odpowiadająca wakacjom, ale deszcz na podwórku to dobry czas na zadbanie o wyposażenie spiżarni.  

Każdy z Was z pewnością jest w trakcie przygotowań do zimy. Przygotowań, czyli domowej produkcji konfitur i przetworów. Domowe konfitury to źródło witamin i minerałów, których poziom spada w zimowym okresie.

 

Ja w tym roku zdecydowałam się na przewagę wiśniowych smaków. Dlaczego? Odpowiedź na te pytanie jest prosta - źródło witaminy C i przeciwutleniaczy, a do tego niezastąpiony słodko-kwaśny smak, którym każdy się rozkoszuje.

 

Oto kilka powodów, dla których warto jeść wiśnie:

- sprzyjają spalaniu tkanki tłuszczowej, która wpływa negatywnie na cholesterol oraz krążenie krwi;

- mają wysoką zawartość potasu, co powoduje regulację tętna oraz zmniejsza ryzyko problemów z nadciśnieniem;

- miąższ wiśni zawiera substancję, zwaną antocyjanem, które wspomagają wzrok poprzez poprawę ostrości widzenia;

- zawierają mielatoninę, która niweluje problemy ze snem.

 

Co zrobić by konfitura osiągnęła odpowiednią konsystencję?

Zapewne często zastanawiacie się co zrobić i co dodać, aby Wasza konfitura była idealna. Pektyna to produkt, który powinien zagościć w każdej kuchni. Zamiast kupować produkty typu żelatyna lub żel-fix lepiej zainwestować w nasturalną, cytrusową pektynę, występującą w owocach i warzywach. Jest substancją żelującą i zagęszczającą, niezawierającą konserwantów. Dodatkowo warto wiedzieć, że wpływa na utrzymanie prawidłowego cholesterolu we krwi.

 

Sposób przygotowania domowej konfitury:

- 2kg owoców i 1kg cukru (może to być zwykły biały cukier lub zdrowszy, czyli ksylitol);

- do owoców wlać pół szklanki wody i całość zagotować;

- 30g pektyny wymieszać z 1 szklanką cukru i wsypać do gotujących się owoców;

- gotować 3-5 minut stale mieszając;

- wsypać resztę cukru do owoców i gotować do momentu rozpuszczenia słodzika;

- gotowe konfitury rozlać do słoików i pasteryzować.

 

 

SMACZNEGO ! :)

 

Kontakt ze sklepem