JAŁOWIEC OWOC
Składniki: owoc jałowca w całości
Jagody jałowca stosuje się na wiele sposobów. Między innymi można rzuć owoce oraz dodawać do herbaty czy robić napar wsypując łyżeczkę owoców na szklankę wrzątku. Jest dodawany do różnych potraw takich jak sosy, bigos, zupy i dania z kapusty. Niektórzy też dodają owoce do produktów marynowanych, np. grzybów. Idealnie komponuje się z daniami z drobiu oraz jako dodatek do pasztetów. Smakosze dodają jagody do nalewek oraz sporządzają z nich syropy.
Jałowiec to tak zwany wiecznie zielony krzew. Rośnie w Europie, Ameryce Północnej, a w Polsce głównie tereny nizinne oraz lasy sosnowe. Krzewy można również spotkać w parkach jako ozdobne rośliny, ze względu na swój intrygujący wygląd. Może osiągnąć do 3m wysokości, a postać drzew nawet do 10-12m. Roślina nie ma liści, za to z gałęzi wyrastają gęsto usytuowane ostre igiełki. Owocem są małe jagody koloru fioletowego, zbierane w okresie przypadającym na miesiące od października do marca. Owoce są poddawane suszeniu w temperaturze 30-40 stopni.
Owoce skutecznie usuwają afty w jamie ustnej oraz brodawki na ciele. Warto też wiedzieć, iż zwalcza przykry zapach w jamie ustnej i pozostawia świeży oddech. Ma działanie moczopędne, dlatego korzystnie wpływa na pracę nerek i pęcherza moczowego. Dodatkowym atutem spożywania jałowca jest funkcja zwalczania bólu stawów i usuwanie oznak problemów reumatycznych. Jedząc odpowiednią ilość jagód, tj. 4 ziarenka dziennie, zwalcza zgagę oraz wzdęcia. Dlatego jest pomocny w pobudzeniu pracy jelit, a tym samym reguluje układ trawienny.
Kraj pochodzenia: Macedonia
Masa netto: według wybranej wagi
Producent:
NATURAL EXPERT
PPH Kamil Chojnowski
info@naturalexpert.pl
Informacja o alergenach:
Produkt może zawierać alergeny:
sezam, orzechy, gluten, seler, gorczyca
Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu