FASOLA CZARNE OCZKO
Składniki: Fasola czarne oczko.
Jej hodowle uprawiane są na całym świecie, ale głównie sprowadzana jest z Madagaskaru. Ma kremową barwę z nietypową czarną plamką, stąd nazwa czarne oczko. Jest spożywana na wiele różnych sposobów. Poleca się ją głównie dla wegetarian ze względu na wysoką zawartość białka. Czarne oczko różni się od zwykłej fasoli nie tylko smakiem, ale również kolorem. Ma kremową barwę z nietypową czarną plamką, stąd nazwa czarne oczko. Jest spożywana na wiele różnych sposobów. Stosuje się ją jako zamiennik kasz, ryżu czy ziemniaków do dań mięsnych. Równie dobrze sprawdza się jako dodatek do zup czy sałatek oraz podawana z sosem. Znakomicie sprawa się też jako zamiennik zwykłej fasoli w fasolce po bretońsku. Dodatkowo nadaje daniom inny wygląd, ze względu na swoje czarne oczko dodając uroku.
Sposób przyrządzenia:
Przygotowanie fasoli czarne oczko jest podobne do przygotowania zwykłej fasoli, ale potrzebuje znacznie mniej czasu na namaczanie. Przed namoczeniem należy opłukać ją w zimnej wodzie, po czym zalać gorącą wodą i odstawić na godzinę. Po upływie godziny należy jeszcze raz opłukać ją zimną wodą i ugotować.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- wartość energetyczna 89kcal
- tłuszcz 0,4g
- węglowodany 19g (w tym cukry 3g)
- błonnik 5g
- białko 3g
Kraj pochodzenia: Madagaskar
Masa netto: według wybranej gramatury
Producent: NATURAL EXPERT
P.P.H. Kamil Chojnowski
info@naturalexpert.pl
Informacje o alergenach:
Produkt może zawierać alergeny:
sezam, orzechy, gluten, seler, gorczyca
Przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu